Mandlový dezert s čokoládovo-sýrovým krémem

Ingredience


Mandle 60 g
Máslo čerstvé 60 g
Med včelí 1.5 polévková lžíce
Mléko plnotučné 3 polévková lžíce
Sušenky Club - máslové 140 g
Máslo čerstvé 1.5 polévková lžíce
Čokoláda bílá 200 g
Čokoláda hořká 200 g
Cukr krupice 100 g
Kokos - mletý (Kopra) 6 polévková lžíce
Smetana zakysaná 14% 190 g
Sýr Lučina - termizovaný 250 g
Sýr Ricotta 250 g
Vejce slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve upečeme koláčový korpus: troubu předehřejeme na 180°C. Koláčovou formu vytřeme máslem, na dno položíme pečící papír. Do mixéru nalámeme sušenky a nasypeme rozdrcené loupané mandle. Směs rozmixujeme téměř najemno, poté ji vysypeme ji do mísy, přidáme rozehřáté máslo, mléko a tekutý med. Pomocí prstů směs spojíme, až bude mít konzistenci jemné drobenky. Na pomoučeném vále vypracované těsto rozválíme, opatrně ho přeneseme do koláčové formy, těstem pokryjeme i boky formy. Korpus pečeme 20 minut. Pak ho vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Troubu snížíme na 160°C.
  2. V míse rozetřeme čerstvý sýr Lučinu, Ricottu a cukr. Přidáme zakysanou smetanu, vejce a znovu směs důkladně utřeme dohladka. Směs rozdělíme do dvou misek.
  3. Bílou a hořkou čokoládu - každou zvlášť - rozpustíme ve vodní lázni. Bílou čokoládu smícháme s jednou polovinou sýrového krému a hořkou čokoládu s druhou polovinou krému. Na vychladlý korpus nejdříve nalijeme nejdříve bílou směs, kterou posypeme strouhaným kokosem, který přelijeme krémem z hořké čokolády. Formu s korpusem položíme na plech a zalijeme ho horkou vodou do 2/3 výšky formy. Pečeme dalších 30 minut při teplotě 160°C. Upečený koláč necháme vychladnout, potom nakrájíme na porce a podáváme.