Mandlový dezert s čokoládovo-sýrovým krémem
Ingredience
Mandle |
60 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Med včelí |
1.5 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
3 polévková lžíce |
Sušenky Club - máslové |
140 g |
Máslo čerstvé |
1.5 polévková lžíce |
Čokoláda bílá |
200 g |
Čokoláda hořká |
200 g |
Cukr krupice |
100 g |
Kokos - mletý (Kopra) |
6 polévková lžíce |
Smetana zakysaná 14% |
190 g |
Sýr Lučina - termizovaný |
250 g |
Sýr Ricotta |
250 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Nejdříve upečeme koláčový korpus: troubu předehřejeme na 180°C. Koláčovou formu vytřeme máslem, na dno položíme pečící papír. Do mixéru nalámeme sušenky a nasypeme rozdrcené loupané mandle. Směs rozmixujeme téměř najemno, poté ji vysypeme ji do mísy, přidáme rozehřáté máslo, mléko a tekutý med. Pomocí prstů směs spojíme, až bude mít konzistenci jemné drobenky. Na pomoučeném vále vypracované těsto rozválíme, opatrně ho přeneseme do koláčové formy, těstem pokryjeme i boky formy. Korpus pečeme 20 minut. Pak ho vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Troubu snížíme na 160°C.
- V míse rozetřeme čerstvý sýr Lučinu, Ricottu a cukr. Přidáme zakysanou smetanu, vejce a znovu směs důkladně utřeme dohladka. Směs rozdělíme do dvou misek.
- Bílou a hořkou čokoládu - každou zvlášť - rozpustíme ve vodní lázni. Bílou čokoládu smícháme s jednou polovinou sýrového krému a hořkou čokoládu s druhou polovinou krému. Na vychladlý korpus nejdříve nalijeme nejdříve bílou směs, kterou posypeme strouhaným kokosem, který přelijeme krémem z hořké čokolády. Formu s korpusem položíme na plech a zalijeme ho horkou vodou do 2/3 výšky formy. Pečeme dalších 30 minut při teplotě 160°C. Upečený koláč necháme vychladnout, potom nakrájíme na porce a podáváme.