Telecí kořínek se smetanou

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 0.25 ks
Cibule 1 ks
Citrony 1 ks
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mléko kefírové 0.25 l
Mouka pšeničná hladká T 650 1.5 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Nové koření celé 3 ks
Pepř černý celý 5 ks
Petržel kořen 1 ks
Sůl 1 kávová lžička
Telecí plíce 1 kg
Tymián sušený 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kořínek dobře vypereme, odstraníme jícen a chřtán a uvaříme do měkka v osolené vodě spolu se zeleninou, půlkou cibule a kořením.
  2. Uvařené maso nakrájíme na tenké nudličky.
  3. Druhou půlku cibule jemně rozkrájíme, zpěníme na másle, zasypeme moukou a osmahneme na světlou jíšku, kterou zalijeme vychladlým zcezeným vývarem z kořínku. Řádně rozmícháme a přidáme nakrájené maso. Pozvolna vaříme 10 - 15 minut. Poté přilijeme smetanu s rozkvedlaným žloutkem, zamícháme a přivedeme jen k bodu varu, aby se nám žloutek nesrazil.
  4. Dle chuti zakapeme citrónovou šťávou.