Vánoční švestková omáčka z Brtnice

Ingredience


Badyán 1 ks
Citrony 1 ks
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Cukr vanilka 1 ks
Fíky sušené 1 polévková lžíce
Hřebíček 1 ks
Hrozinky 1 polévková lžíce
Mandle 2 polévková lžíce
Ořechy vlašské 2 polévková lžíce
Perník švestkový 2 polévková lžíce
Švestky 200 g
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyjeme sušené švestky a dáme vařit na 10 minut do vody. Přidáme dvě kolečka citronu i s kůrou, kousek celé skořice, asi 5 hřebíčků a kousek badyánu.
  2. Po uvaření scedíme, švestky vypeckujeme, rozkrájíme a vložíme zpět do švestkového vývaru.
  3. Přidáme po dvou lžicích nakrájené ořechy a mandle (vyloupané), po jedné lžíci rozinky a nakrájené fíky, 1 vanilkový cukr a cukr dle chuti.
  4. Pro zahuštění přidáme asi 2 lžíce strouhaného perníku a vaříme na mírném ohni asi 20 minut.
  5. Podáváme jako samotnou omáčku na Štědrý den a to buď teplou, vlažnou nebo i studenou. Je chutná k vánočce a vánočnímu pečivu.