Vánoční švestková omáčka z Brtnice
Ingredience
Badyán |
1 ks |
Citrony |
1 ks |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
1 ks |
Fíky sušené |
1 polévková lžíce |
Hřebíček |
1 ks |
Hrozinky |
1 polévková lžíce |
Mandle |
2 polévková lžíce |
Ořechy vlašské |
2 polévková lžíce |
Perník švestkový |
2 polévková lžíce |
Švestky |
200 g |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyjeme sušené švestky a dáme vařit na 10 minut do vody. Přidáme dvě kolečka citronu i s kůrou, kousek celé skořice, asi 5 hřebíčků a kousek badyánu.
- Po uvaření scedíme, švestky vypeckujeme, rozkrájíme a vložíme zpět do švestkového vývaru.
- Přidáme po dvou lžicích nakrájené ořechy a mandle (vyloupané), po jedné lžíci rozinky a nakrájené fíky, 1 vanilkový cukr a cukr dle chuti.
- Pro zahuštění přidáme asi 2 lžíce strouhaného perníku a vaříme na mírném ohni asi 20 minut.
- Podáváme jako samotnou omáčku na Štědrý den a to buď teplou, vlažnou nebo i studenou. Je chutná k vánočce a vánočnímu pečivu.