Dort s karamelovými sušenými fíky
Ingredience
Máslo čerstvé |
0.5 polévková lžíce |
Citrony |
1 ks |
Cukr moučkový |
140 g |
Cukr třtinový |
100 g |
Fíky sušené |
12 ks |
Rozmarýn čerstvý |
1 polévková lžíce |
Cukr třtinový |
250 g |
Kypřící prášek do pečiva |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
250 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
380 g |
Skořice mletá |
2 kávová lžička |
Smetana zakysaná 15% |
250 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
Zázvor mletý |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Sušené fíky opláchneme pod tekoucí vodou, odstraníme tvrdé stopky a pokrájíme je podélně na poloviny. Dno dortové vyložíme pečícím papírem a boky vytřeme máslem.
- Do hlubší pánve dáme máslo, třtinový a moučkový cukr a šťávu z jednoho citrónu. Směs promícháme a pomalu ji zahříváme do doby, až cukr zkaramelizuje. Do karamelu přimícháme pokrájené fíky, omytou menší snítku čerstvého rozmarýnu a za stálého míchání směs pomalu vaříme do doby, až fíky změknou (asi (10 minut). Rozmarýn vyjmeme, směs opatrně vyklopíme na dno formy a rovnoměrně ji rozetřeme. Troubu si předehřejeme na 180°C.
- Připravíme těsto: v míse vyšleháme máslo s cukrem do pěny, do ní postupně zašleháme celá vejce a zakysanou smetanu. Do druhé mísy prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva, mletým zázvorem a skořici. Mouku pak postupně zamícháme do máslového krému. Vzniklé těsto nalijeme na karamelovou vrstvu, formu s těstem vložíme do trouby a pečeme přibližně 1 hodinu dozlatova. Povrch těsta po 30 minutách můžeme zakrýt pečícím papírem. Upečený dort necháme asi 5 minut vychladnout, poté ho opatrně překlopíme na servírovací mísu. Karamelová vrsta s fíky tak bude tvořit povrch dortu. Když dort úplně vychladne, nakrájíme porce a servírujeme.