Dort s karamelovými sušenými fíky

Ingredience


Máslo čerstvé 0.5 polévková lžíce
Citrony 1 ks
Cukr moučkový 140 g
Cukr třtinový 100 g
Fíky sušené 12 ks
Rozmarýn čerstvý 1 polévková lžíce
Cukr třtinový 250 g
Kypřící prášek do pečiva 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 250 g
Mouka pšeničná hladká T 650 380 g
Skořice mletá 2 kávová lžička
Smetana zakysaná 15% 250 g
Vejce slepičí 4 ks
Zázvor mletý 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Sušené fíky opláchneme pod tekoucí vodou, odstraníme tvrdé stopky a pokrájíme je podélně na poloviny. Dno dortové vyložíme pečícím papírem a boky vytřeme máslem.
  2. Do hlubší pánve dáme máslo, třtinový a moučkový cukr a šťávu z jednoho citrónu. Směs promícháme a pomalu ji zahříváme do doby, až cukr zkaramelizuje. Do karamelu přimícháme pokrájené fíky, omytou menší snítku čerstvého rozmarýnu a za stálého míchání směs pomalu vaříme do doby, až fíky změknou (asi (10 minut). Rozmarýn vyjmeme, směs opatrně vyklopíme na dno formy a rovnoměrně ji rozetřeme. Troubu si předehřejeme na 180°C.
  3. Připravíme těsto: v míse vyšleháme máslo s cukrem do pěny, do ní postupně zašleháme celá vejce a zakysanou smetanu. Do druhé mísy prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva, mletým zázvorem a skořici. Mouku pak postupně zamícháme do máslového krému. Vzniklé těsto nalijeme na karamelovou vrstvu, formu s těstem vložíme do trouby a pečeme přibližně 1 hodinu dozlatova. Povrch těsta po 30 minutách můžeme zakrýt pečícím papírem. Upečený dort necháme asi 5 minut vychladnout, poté ho opatrně překlopíme na servírovací mísu. Karamelová vrsta s fíky tak bude tvořit povrch dortu. Když dort úplně vychladne, nakrájíme porce a servírujeme.