Holandské mikulášské perníčky
Ingredience
Anýz mletý |
1 špetka |
Cukr třtinový |
100 g |
Hřebíček mletý |
1 špetka |
Máslo čerstvé |
120 g |
Med včelí |
2 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
3 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
300 g |
Muškátový květ |
1 špetka |
Pepř bílý |
1 špetka |
Skořice mletá |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Zázvor mletý |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- V míse třeme máslo s cukrem do pěny, přisypáváme polovinu mouky a přidáme špetku soli. Postupně přidáváme zbylou mouku a přisypeme mleté koření. Vznikne hrudkovité těsto - drobenka. Přidáme tekutý med, žloutek a přiléváme mléko. Vypracujeme tužší těsto, které necháme do druhého dne odpočinout v chladu.
- Z těsta vytvarujeme stejně velké kuličky, které urovnáme na plech vyložený pečicím papírem a každou kuličku ještě shora i ze stran zmáčkneme. Vzniknou trochu neforemné kostky, typické pro holandské mikulášské perníčky.
- Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15 minut - perníčky při pečení nezvětší objem, těsto neobsahuje kypřidlo.