Holandské mikulášské perníčky

Ingredience


Anýz mletý 1 špetka
Cukr třtinový 100 g
Hřebíček mletý 1 špetka
Máslo čerstvé 120 g
Med včelí 2 polévková lžíce
Mléko plnotučné 3 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 300 g
Muškátový květ 1 špetka
Pepř bílý 1 špetka
Skořice mletá 0.5 kávová lžička
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Zázvor mletý 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse třeme máslo s cukrem do pěny, přisypáváme polovinu mouky a přidáme špetku soli. Postupně přidáváme zbylou mouku a přisypeme mleté koření. Vznikne hrudkovité těsto - drobenka. Přidáme tekutý med, žloutek a přiléváme mléko. Vypracujeme tužší těsto, které necháme do druhého dne odpočinout v chladu.
  2. Z těsta vytvarujeme stejně velké kuličky, které urovnáme na plech vyložený pečicím papírem a každou kuličku ještě shora i ze stran zmáčkneme. Vzniknou trochu neforemné kostky, typické pro holandské mikulášské perníčky.
  3. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15 minut - perníčky při pečení nezvětší objem, těsto neobsahuje kypřidlo.