Koláčky s pomerančovým créme Fraiche
Ingredience
Máslo čerstvé |
1.5 polévková lžíce |
Cukr moučka |
30 g |
Máslo čerstvé |
105 g |
Minerální voda jemně perlivá |
3 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
190 g |
Pomerančová kůra |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Créme fraiche |
60 g |
Cukr krupice |
70 g |
Máslo čerstvé |
110 g |
Pomerančová šťáva |
150 ml |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Těsto na koláčky: V míse promícháme hladkou mouku s cukrem a špetkou soli. Z omytého a osušeného většího pomeranče nastrouháme do mouky najemno kůru (1 lžíci), přidáme na kousky pokrájené měkké máslo, žloutek, 3 lžíce vody a těsto nejdříve v míse promícháme a pak ho dobře propracujeme rukama na pomoučeném vále. Vytvarujeme ho, zabalíme a dáme na 2-3 hodiny do lednice odpočinout.
- Troubu si předehřejeme na 190°C. Nejdříve vymažeme menší kovové formičky máslem (průměr 6-7cm.) Odpočinuté těsto rozdělíme podle počtu formiček, každou formičku naplníme těstem, středy zatížíme fazolemi, aby nám těsto nevyfouklo a dáme je na plech. Vložíme je do trouby a pečeme přibližně 10-15 minut, pak z koláčků odebereme fazole a dopečeme je dozlatova (přibližně 5 minut). Po upečení je necháme vychladnout.
- Na pomerančový krém si připravíme hrnec s vodou na vaření "vodní lázně". Z pomeranče vymačkáme všechnu štávu. Čerstvá vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme bílky a žloutky zvlášť. V míse rozmícháme 2 celá vejce, 3 žloutky a krupicový cukr, pak mísu posadíme do vodní lázně, přimícháme pomerančovou šťávu i s trochou dužiny (min. 150ml) a směs za stálého míchání vaříme 5 minut. Poté přimícháme créme Fraiche a znovu, za stálého míchání vaříme krém do zhoustnutí dalších 5 minut. Krém rozdělíme a rozetřeme na upečené koláčky, dáme je znovu do trouby a pečeme při 180°C přibližně 20 minut.
- Koláčky podáváme vychlazené.