Koláčky s pomerančovým créme Fraiche

Ingredience


Máslo čerstvé 1.5 polévková lžíce
Cukr moučka 30 g
Máslo čerstvé 105 g
Minerální voda jemně perlivá 3 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 190 g
Pomerančová kůra 1 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Créme fraiche 60 g
Cukr krupice 70 g
Máslo čerstvé 110 g
Pomerančová šťáva 150 ml
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Těsto na koláčky: V míse promícháme hladkou mouku s cukrem a špetkou soli. Z omytého a osušeného většího pomeranče nastrouháme do mouky najemno kůru (1 lžíci), přidáme na kousky pokrájené měkké máslo, žloutek, 3 lžíce vody a těsto nejdříve v míse promícháme a pak ho dobře propracujeme rukama na pomoučeném vále. Vytvarujeme ho, zabalíme a dáme na 2-3 hodiny do lednice odpočinout.
  2. Troubu si předehřejeme na 190°C. Nejdříve vymažeme menší kovové formičky máslem (průměr 6-7cm.) Odpočinuté těsto rozdělíme podle počtu formiček, každou formičku naplníme těstem, středy zatížíme fazolemi, aby nám těsto nevyfouklo a dáme je na plech. Vložíme je do trouby a pečeme přibližně 10-15 minut, pak z koláčků odebereme fazole a dopečeme je dozlatova (přibližně 5 minut). Po upečení je necháme vychladnout.
  3. Na pomerančový krém si připravíme hrnec s vodou na vaření "vodní lázně". Z pomeranče vymačkáme všechnu štávu. Čerstvá vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme bílky a žloutky zvlášť. V míse rozmícháme 2 celá vejce, 3 žloutky a krupicový cukr, pak mísu posadíme do vodní lázně, přimícháme pomerančovou šťávu i s trochou dužiny (min. 150ml) a směs za stálého míchání vaříme 5 minut. Poté přimícháme créme Fraiche a znovu, za stálého míchání vaříme krém do zhoustnutí dalších 5 minut. Krém rozdělíme a rozetřeme na upečené koláčky, dáme je znovu do trouby a pečeme při 180°C přibližně 20 minut.
  4. Koláčky podáváme vychlazené.