Čokoládovo-pomerančové dortíčky

Ingredience


Cukr moučkový 50 g
Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hladká T 650 125 g
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vanilkový lusk 1 ks
Čokoláda na vaření 140 g
Likér pomerančový 4 kávová lžička
Pomerančová šťáva 2 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na pracovní ploše zpracujeme mouku se žloutkem, cukrem, solí, nakrájeným změklým máslem a dužinou vydlabanou z vanilkového lusku. Vypracované těsto vytvarujeme do koule, zabalíme do fólie a necháme nejméně 30 minut v chladu odpočinout.
  2. Těsto rozválíme na plát silný asi 3mm. Vykrájíme z něj 40 kulatých placiček, které urovnáme na plechy vyložené pečicím papírem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 8-10 minut. Po upečení necháme placičky vychladnout.
  3. Na krém ohřejeme v kastrůlku pomerančovou šťávu a likér. Za stálého míchání ve směsi rozpustíme čokoládu. Necháme vychladnout.
  4. Smetanu dohusta ušleháme a vmícháme do vychladlé směsi. Necháme vychladit v ledničce.
  5. Čokoládový krém potom ozdobně nanášíme cukrářským sáčkem s hvězdicovou špičkou na upečené placičky.