Čokoládovo-pomerančové dortíčky
Ingredience
Cukr moučkový |
50 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
125 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Čokoláda na vaření |
140 g |
Likér pomerančový |
4 kávová lžička |
Pomerančová šťáva |
2 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
200 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 20 porcí
- Na pracovní ploše zpracujeme mouku se žloutkem, cukrem, solí, nakrájeným změklým máslem a dužinou vydlabanou z vanilkového lusku. Vypracované těsto vytvarujeme do koule, zabalíme do fólie a necháme nejméně 30 minut v chladu odpočinout.
- Těsto rozválíme na plát silný asi 3mm. Vykrájíme z něj 40 kulatých placiček, které urovnáme na plechy vyložené pečicím papírem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 8-10 minut. Po upečení necháme placičky vychladnout.
- Na krém ohřejeme v kastrůlku pomerančovou šťávu a likér. Za stálého míchání ve směsi rozpustíme čokoládu. Necháme vychladnout.
- Smetanu dohusta ušleháme a vmícháme do vychladlé směsi. Necháme vychladit v ledničce.
- Čokoládový krém potom ozdobně nanášíme cukrářským sáčkem s hvězdicovou špičkou na upečené placičky.