Nepečený dezert s jahodami od Julie Child

Ingredience


Cukrářské piškoty 400 g
Cukr moučkový 180 g
Jahody zahradní 700 g
Mandle plátky 4 plátek
Ořechy vlašské 10 ks
Vaječný žloutek slepičí 8 ks
Cukr moučka 1.5 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěné, omyté jahody osušíme a přes síto je prolisujeme do mísy. Jahodové pyré odložíme do lednice zchladnout.
  2. V míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. V hlubším hrnci nebo hlubší pánvi přivedeme vodu téměř do varu. Do vody posadíme mísu se žloutkovou pěnou a šleháme tak dlouho, až začne houstnout a bude hodně horká (na dotek). Poté mísu vložíme do nádoby se studenou vodou a šleháme směs tak dlouho, až znovu vychladne. Ze smetany vyšleháme tuhou šlehačku. V polovině šlehání přidáme do šlehačky 1.5 lžíce moučkového cukru.
  3. Dno dortové formy vyložíme pečlivě pečícím papírem. Formu nevymazáváme. Boky obložíme na výšku dlouhými cukrářskými piškoty a vyložíme jimi i dno. Do žloutkové směsi přimícháme jahodové pyré, poté zlehka zapracujeme šlehačku. Vzniklý krém si rozdělíme na 2 díly. 1/2 krému naplníme střed formy, ten zakryjeme piškotami, na ně naneseme 2/2 krému, který uhladíme. Povrch ozdobně pokryjeme plátky mandlí a půlkami vlašských ořechů.
  4. Dezert dáme do lednice ztuhnout, až pak jej servírujeme.