Nepečený dezert s jahodami od Julie Child
Ingredience
Cukrářské piškoty |
400 g |
Cukr moučkový |
180 g |
Jahody zahradní |
700 g |
Mandle plátky |
4 plátek |
Ořechy vlašské |
10 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
8 ks |
Cukr moučka |
1.5 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
500 ml |
-
Doba přípravy: 50 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Očištěné, omyté jahody osušíme a přes síto je prolisujeme do mísy. Jahodové pyré odložíme do lednice zchladnout.
- V míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. V hlubším hrnci nebo hlubší pánvi přivedeme vodu téměř do varu. Do vody posadíme mísu se žloutkovou pěnou a šleháme tak dlouho, až začne houstnout a bude hodně horká (na dotek). Poté mísu vložíme do nádoby se studenou vodou a šleháme směs tak dlouho, až znovu vychladne. Ze smetany vyšleháme tuhou šlehačku. V polovině šlehání přidáme do šlehačky 1.5 lžíce moučkového cukru.
- Dno dortové formy vyložíme pečlivě pečícím papírem. Formu nevymazáváme. Boky obložíme na výšku dlouhými cukrářskými piškoty a vyložíme jimi i dno. Do žloutkové směsi přimícháme jahodové pyré, poté zlehka zapracujeme šlehačku. Vzniklý krém si rozdělíme na 2 díly. 1/2 krému naplníme střed formy, ten zakryjeme piškotami, na ně naneseme 2/2 krému, který uhladíme. Povrch ozdobně pokryjeme plátky mandlí a půlkami vlašských ořechů.
- Dezert dáme do lednice ztuhnout, až pak jej servírujeme.