Krémový listový špenát

Ingredience


Anglická slanina 100 g
Cibule 1 ks
Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 5 polévková lžíce
Mléko plnotučné 300 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Muškátový oříšek 1 špetka
Pepř černý mletý 1 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 125 ml
Špenát listový čerstvý 500 g
Sůl 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čerstvý listový špenát propláchneme a vsypeme do hrnce. Pod pokličkou necháme zvolna na plotně zavadnout. Vodu, kterou špenát pustil, slijeme. Po mírném vychladnutí ze špenátu vymačkáme zbylou vodu. Špenát potom nasekáme najemno.
  2. V kastrolu rozpustíme máslo, přisypeme hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Přilijeme mléko, prošleháme metličkou a povaříme 20 minut. Hotový bešamel odstavíme z plotny.
  3. V hrnci rozpustíme lžíci másla, přidáme najemno nakrájenou slaninu a krátce osmahneme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme ji doměkka. Vmícháme špenát, přilijeme smetanu a uvařený bešamel. Osolíme, opepříme a okořeníme špetkou nastrouhaného muškátového oříšku. Jen krátce prohřejeme a nakonec vmícháme citronovou šťávu.