Hruškový dezert - vynikající a rychlý

Ingredience


Citrónová šťáva 1 polévková lžíce
Cukr třtinový 4 polévková lžíce
Hruškovice 4 cl
Hrušky 4 ks
Ořechy vlašské 2 ks
Čokoláda 70% kakao 150 g
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Plech vyložíme pečícím papírem.
  2. Čtyři zralé, polotvrdé hrušky omyjeme, osušíme, rozpůlíme a zbavíme opatrně jadřinců. Pak je oloupeme tak, že hruškám necháme stopky, ale spodek nepatrně seřízneme, abychom hrušky mohli "posadit". Místo jadřince do každé hrušky vložíme čtvrtku vlašského ořechu a obě poloviny každé hrušky zase k sobě přitiskneme. (Můžeme je i ze spodu zachytit párátkem.)
  3. Pak hrušky "posadíme" na připravený plech, zakapeme citrónovou šťávou a polijeme hruškovicí. Nakonec je zlehka posypeme třtinovým cukrem, dáme je do horké trouby a pečeme asi 20 minut.
  4. Mezitím si připravíme čokoládovou polevu: v rendlíku přivedeme k varu smetanu. Poté ji odstavíme z plotny, do horké smetany dáme nalámanou čokoládu a mícháme do doby, až se rozpustí.
  5. Upečené hrušky dáme na servírovací talířky, které jsme ozdobili čerstvými zelenými listy (pokud možno hruškovými). Každou hrušku "posadíme" na listy a hned je ozdobně polijeme čokoládovou polevou.
  6. Servírujeme je horké.