Vánoční smetanovo-čokoládové lanýže

Ingredience


Kakao - prášek 2 polévková lžíce
Ořechy vlašské 6 ks
Čokoláda hořká 275 g
Máslo čerstvé 30 g
Rum 40 ml
Smetana 33% (šlehačka) 175 g
Tresť vanilková 0.25 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do většího rendlíku s nepřilnavým dnem nalijeme smetanu, kterou přivedeme k varu. Poté ji odstavíme z plotny, dáme do ní na kousky polámanou čokoládu a necháme ji za stálého míchání rozpustit dohladka. Pak přimícháme změklé máslo, vanilkový extrakt a rum. Krém přelijeme do misky, uzavřeme ji a dáme na 5-6 hodin do lednice ztuhnout.
  2. Větší, neprohnutou mísu vyložíme pečícím papírem. Do jedné misky nasypeme kvalitní kakao a do druhé misky nasypeme nadrobno rozdrcené ořechy. Pomocí lžíce odkrojíme kousek ztuhlého krému a pomocí rukou rychle vytvarujeme kuličky. Polovinu lanýžů obalíme v kakau a polovinu v ořechách. Dáme je zpět do lednice ztuhnout. Před podáváním lanýže ozdobně naaranžujeme na misky a servírujeme.