Vánoční smetanovo-čokoládové lanýže
Ingredience
Kakao - prášek |
2 polévková lžíce |
Ořechy vlašské |
6 ks |
Čokoláda hořká |
275 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Rum |
40 ml |
Smetana 33% (šlehačka) |
175 g |
Tresť vanilková |
0.25 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 7 min
-
Počet porcí: 20 porcí
- Do většího rendlíku s nepřilnavým dnem nalijeme smetanu, kterou přivedeme k varu. Poté ji odstavíme z plotny, dáme do ní na kousky polámanou čokoládu a necháme ji za stálého míchání rozpustit dohladka. Pak přimícháme změklé máslo, vanilkový extrakt a rum. Krém přelijeme do misky, uzavřeme ji a dáme na 5-6 hodin do lednice ztuhnout.
- Větší, neprohnutou mísu vyložíme pečícím papírem. Do jedné misky nasypeme kvalitní kakao a do druhé misky nasypeme nadrobno rozdrcené ořechy. Pomocí lžíce odkrojíme kousek ztuhlého krému a pomocí rukou rychle vytvarujeme kuličky. Polovinu lanýžů obalíme v kakau a polovinu v ořechách. Dáme je zpět do lednice ztuhnout. Před podáváním lanýže ozdobně naaranžujeme na misky a servírujeme.