Pečená jablka na víně
Ingredience
Citrónová šťáva |
1.5 polévková lžíce |
Cukr krupice |
6 polévková lžíce |
Jablka Golden |
6 ks |
Martell cognac |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
6 kávová lžička |
Víno bílé |
70 ml |
Voda pitná |
100 ml |
Cukr krupice |
2 polévková lžíce |
Marmeláda pomerančová |
100 ml |
Pomeranče |
2 ks |
Voda pitná |
200 ml |
Cukr moučka |
1 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
150 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Omytá a osušená jablka oloupeme a vykrajovacím nožem z jablek vykrojíme jadřince. jablka pokapeme citrónovou šťávou. Troubu si předehřejeme na 160°C. Hlubší pečící formu (nejlépe litinovou pánev s nepřilnavým dnem) vymažeme silněji máslem, oloupaná jablka dodatečně osušíme a posadíme je s vykrojeným středem vzhůru. Do středu jablek dáme po jedné lžičce másla a posypeme je cukrem. Pak jablka polijeme bílým vínem a koňakem. K jablkám ještě přilijeme půl skleničky vody. Jablka postavíme na plotnu. Tekutinu pod jablky téměř přivedeme k varu, poté je odstavíme z plotny, zakryjeme pečícím papírem a dáme je do trouby péct. Pečeme je 25 až 30 minut. Je velmi důležité, aby vzniklá šťáva pod jablky se vařila, potom jablka neprasknou. Když jdou jablka lehce propíchnout, jsou upečená. Dáváme pozor, aby jsme je nepřevařili.
- Mezitím, co se jablka pečou, omyjeme a osušíme 2 pomeranče. Oloupeme z nich kůru, nakrájíme ji na tenké proužky a dáme do rendlíku s vodou a cukrem vařit. Kůru vaříme doměkka asi 10 minut, pak ji scedíme, přelijeme studenou vodou a osušíme.
- V míse vyšleháme smetanu s 1 lžicí cukru na tuhou šlehačku. Upečená jablka vyjmeme ze šťávy, tu přelijeme do rendlíku. Přimícháme do ní pomerančovou marmeládu (popřípadě džem), a za stálého míchání zprudka (jen asi 3 minuty) vaříme do zhoustnutí. Ke konci přidáme do šťávy pomerančovou kůru, tu vaříme maximálně jen minutu.
- Pečená jablka dáme na servírovací talířky, polijeme je pomerančovou šťávou i s kůrou, ozdobíme šlehačkou a hned podáváme.