Rumové bábovičky
Ingredience
Máslo čerstvé |
1.5 polévková lžíce |
Mouka polohrubá |
1.5 polévková lžíce |
Cukr krupice |
0.5 kávová lžička |
Droždí |
1 kávová lžička |
Mléko plnotučné |
1 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
150 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
120 g |
Sůl bylinková |
1 špetka |
Vejce slepičí |
3 ks |
Rum |
100 ml |
Sirup cukerný |
250 ml |
Voda pitná |
250 ml |
Jahody lesní |
6 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
150 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Troubu si předehřejeme na 185°C. Formičky ve tvaru báboviček vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Čerstvá vejce (s pokojovou teplotou) rozklepneme, pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Do hrnečku rozdrobíme kvasnice, přidáme k nim 1/2 lžičky cukru, 1 lžíce vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
- V jedné míse vyšleháme žloutky s cukrem a máslem do pěny. Do ní postupně zamícháme prosátou mouku se špetkou soli, mléko a kvásek. Těsto důkladně promícháme až je hladké a bez hrudek. Bílky v druhé míse vyšleháme na tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta.
- Naplníme formičky, poklademe je na plech a dáme do trouby. Snížíme teplotu na 180°C a pečeme 20-25 minut dozlatova. Po upečení je necháme mírně vychladnout, pak je vyklopíme na mísu.
- Než se upečou bábovičky, tak si připravíme rumový sirup: v misce smícháme sirup s vodou a rumem. Ze smetany vyšleháme tuhou šlehačku. Lesní jahody propláchneme pod tekoucí vodou, necháme je okapat a osušíme je. Teplé bábovičky dáme na servírovací talířky a polijeme je sirupem. Ozdobíme je šlehačkou, jahodami a podáváme.