Rumové bábovičky

Ingredience


Máslo čerstvé 1.5 polévková lžíce
Mouka polohrubá 1.5 polévková lžíce
Cukr krupice 0.5 kávová lžička
Droždí 1 kávová lžička
Mléko plnotučné 1 polévková lžíce
Cukr moučkový 150 g
Máslo čerstvé 50 g
Mouka pšeničná hladká T 650 120 g
Sůl bylinková 1 špetka
Vejce slepičí 3 ks
Rum 100 ml
Sirup cukerný 250 ml
Voda pitná 250 ml
Jahody lesní 6 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu si předehřejeme na 185°C. Formičky ve tvaru báboviček vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Čerstvá vejce (s pokojovou teplotou) rozklepneme, pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Do hrnečku rozdrobíme kvasnice, přidáme k nim 1/2 lžičky cukru, 1 lžíce vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
  2. V jedné míse vyšleháme žloutky s cukrem a máslem do pěny. Do ní postupně zamícháme prosátou mouku se špetkou soli, mléko a kvásek. Těsto důkladně promícháme až je hladké a bez hrudek. Bílky v druhé míse vyšleháme na tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta.
  3. Naplníme formičky, poklademe je na plech a dáme do trouby. Snížíme teplotu na 180°C a pečeme 20-25 minut dozlatova. Po upečení je necháme mírně vychladnout, pak je vyklopíme na mísu.
  4. Než se upečou bábovičky, tak si připravíme rumový sirup: v misce smícháme sirup s vodou a rumem. Ze smetany vyšleháme tuhou šlehačku. Lesní jahody propláchneme pod tekoucí vodou, necháme je okapat a osušíme je. Teplé bábovičky dáme na servírovací talířky a polijeme je sirupem. Ozdobíme je šlehačkou, jahodami a podáváme.