Voňavý drobenkový koláč s kdoulemi

Ingredience


Badyán 2 ks
Citrony 1 ks
Cukr moučkový 55 g
Hřebíček 5 ks
Kdoule 2 ks
Skořice celá 1 ks
Voda pitná 200 ml
Máslo čerstvé 1.5 polévková lžíce
Mouka polohrubá 1 polévková lžíce
Cukr třtinový 55 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mouka polohrubá 50 g
Mouka pšeničná hladká T 650 45 g
Ořechy lískové 10 g
Ořechy vlašské 5 g
Smetana 33% (šlehačka) 2 polévková lžíce
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Zralé větší kdoule omyjeme, osušíme a oloupeme. Pokrájíme je na plátky nebo osminky, dáme je do hrnce, zalijeme vodou, přidáme koření: badyán, skořici, hřebíček a omytý, na plátky pokrájený malý citrón. Kdoule pomalu vaříme do změknutí asi 35-40 minut. Poté je scedíme přes síto, do sklenice zachytíme 100ml šťávy z kdoulí. Až kdoule vychladnou, pokrájíme je na menší kousky.
  2. Troubu si předehřejeme na 180°C. Menší vyšší koláčovou formu vytřeme nahrubo máslem a vysypeme moukou.
  3. Připravíme si drobenku: do mísy dáme rozdrcené ořechy, přidáme k nim mouku polohrubou i hladkou, třtinový cukr, máslo, čerstvý žloutek a 2 lžíce smetany. Prsty směs promícháme, až vytvoříme drobenku.
  4. Na dno formy rozložíme kousky kdoulí, polijeme je šťávou, posypeme drobenkou a dáme formu do trouby. Koláč pečeme dozlatova přibližně 25 minut. Je krásně voňavý a chutný.