Voňavý drobenkový koláč s kdoulemi
Ingredience
Badyán |
2 ks |
Citrony |
1 ks |
Cukr moučkový |
55 g |
Hřebíček |
5 ks |
Kdoule |
2 ks |
Skořice celá |
1 ks |
Voda pitná |
200 ml |
Máslo čerstvé |
1.5 polévková lžíce |
Mouka polohrubá |
1 polévková lžíce |
Cukr třtinový |
55 g |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mouka polohrubá |
50 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
45 g |
Ořechy lískové |
10 g |
Ořechy vlašské |
5 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
2 polévková lžíce |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 65 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Zralé větší kdoule omyjeme, osušíme a oloupeme. Pokrájíme je na plátky nebo osminky, dáme je do hrnce, zalijeme vodou, přidáme koření: badyán, skořici, hřebíček a omytý, na plátky pokrájený malý citrón. Kdoule pomalu vaříme do změknutí asi 35-40 minut. Poté je scedíme přes síto, do sklenice zachytíme 100ml šťávy z kdoulí. Až kdoule vychladnou, pokrájíme je na menší kousky.
- Troubu si předehřejeme na 180°C. Menší vyšší koláčovou formu vytřeme nahrubo máslem a vysypeme moukou.
- Připravíme si drobenku: do mísy dáme rozdrcené ořechy, přidáme k nim mouku polohrubou i hladkou, třtinový cukr, máslo, čerstvý žloutek a 2 lžíce smetany. Prsty směs promícháme, až vytvoříme drobenku.
- Na dno formy rozložíme kousky kdoulí, polijeme je šťávou, posypeme drobenkou a dáme formu do trouby. Koláč pečeme dozlatova přibližně 25 minut. Je krásně voňavý a chutný.