Banánové polévané koblihy

Ingredience


Banány 2 ks
Kypřící prášek do pečiva 2 kávová lžička
Med včelí 50 g
Mouka pšeničná hladká T 650 440 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Skořice mletá 1 špetka
Soda jedlá 2 kávová lžička
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 2 ks
Zakysaná smetana 50 g
Mouka pšeničná hladká T 650 4 polévková lžíce
Olej slunečnicový 250 ml
Banány 1 ks
Citrónová šťáva 3 polévková lžíce
Cukr moučkový 300 g
Voda pitná 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve nasušíme 3 oloupané banány: troubu předehřejeme na 120°C, plátky banánů poklademe na plech, dáme je do trouby a budeme je sušit přibližně 2 hodiny. Po vychladnutí je nakrájíme na malé kostičky.
  2. Do mísy prosejeme hladkou mouku s jedlou sodou, kypřícím práškem do pečiva, špetkou skořice, muškátového oříšku a soli. Sypkou směs promícháme. V druhé míse vyšleháme vejce s medem, zakysanou smetanou, nakonec přimícháme 2 usušené banány. Do této medové směsi postupně budeme zašlehávat (nejlépe ručním, elektrickým šlehačem) připravenou mouku. Dobře prošlehané těsto zakryjeme a dáme ho na 2 hodiny do lednice odpočinout. Poté těsto vyklopíme na pomoučený vál, zvrchu ho též zlehka posypeme moukou a zlehka vyválíme na placku silnou asi 1.5-2 cm. formičkou z těsta vykrojíme kolečka o průměru přibližně 7cm, středy koblihů vykrojíme malou formičkou o průměru asi 3-4cm.
  3. V hluboké, ale menší pánvi rozpálíme olej, ve kterém koblihy smažíme z každé strany po 2 minutách do zlatova až zlatohněda - o pánve by se měly vejít naráz 4 koblihy. Usmažené koblihy poklademe na papírovou utěrku, aby okapaly z přebytečného oleje, po chvilce je otočíme na druhou papírovou utěrku.
  4. Připravíme si polevu: v misce vymícháme prosátých 300g moučkového cukru s 3 lžícemi horké vody a 3 lžícemi citrónové šťávy. Jednu stranu vychladlých koblihů zamočíme do polevy, poklademe je na plech vyložený pečícíme papírem a než poleva úplně uschne, posypeme je pokrájeným usušeným banánem.
  5. Poklademe je na mísu a servírujeme.