Banánové polévané koblihy
Ingredience
Banány |
2 ks |
Kypřící prášek do pečiva |
2 kávová lžička |
Med včelí |
50 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
440 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Skořice mletá |
1 špetka |
Soda jedlá |
2 kávová lžička |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
Zakysaná smetana |
50 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
250 ml |
Banány |
1 ks |
Citrónová šťáva |
3 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
300 g |
Voda pitná |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 8 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Nejdříve nasušíme 3 oloupané banány: troubu předehřejeme na 120°C, plátky banánů poklademe na plech, dáme je do trouby a budeme je sušit přibližně 2 hodiny. Po vychladnutí je nakrájíme na malé kostičky.
- Do mísy prosejeme hladkou mouku s jedlou sodou, kypřícím práškem do pečiva, špetkou skořice, muškátového oříšku a soli. Sypkou směs promícháme. V druhé míse vyšleháme vejce s medem, zakysanou smetanou, nakonec přimícháme 2 usušené banány. Do této medové směsi postupně budeme zašlehávat (nejlépe ručním, elektrickým šlehačem) připravenou mouku. Dobře prošlehané těsto zakryjeme a dáme ho na 2 hodiny do lednice odpočinout. Poté těsto vyklopíme na pomoučený vál, zvrchu ho též zlehka posypeme moukou a zlehka vyválíme na placku silnou asi 1.5-2 cm. formičkou z těsta vykrojíme kolečka o průměru přibližně 7cm, středy koblihů vykrojíme malou formičkou o průměru asi 3-4cm.
- V hluboké, ale menší pánvi rozpálíme olej, ve kterém koblihy smažíme z každé strany po 2 minutách do zlatova až zlatohněda - o pánve by se měly vejít naráz 4 koblihy. Usmažené koblihy poklademe na papírovou utěrku, aby okapaly z přebytečného oleje, po chvilce je otočíme na druhou papírovou utěrku.
- Připravíme si polevu: v misce vymícháme prosátých 300g moučkového cukru s 3 lžícemi horké vody a 3 lžícemi citrónové šťávy. Jednu stranu vychladlých koblihů zamočíme do polevy, poklademe je na plech vyložený pečícíme papírem a než poleva úplně uschne, posypeme je pokrájeným usušeným banánem.
- Poklademe je na mísu a servírujeme.