Skořicový dezert se zmrzlinovým krémem

Ingredience


Cukr moučkový 350 g
Máslo čerstvé 110 g
Mouka pšeničná hladká T 650 380 g
Soda jedlá 1 kávová lžička
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 2 ks
Cukr moučkový 3 polévková lžíce
Skořice mletá 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 1.5 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 1.5 polévková lžíce
Cukr moučkový 150 g
Mléko plnotučné 220 ml
Pomeranče 2 ks
Smetana 33% (šlehačka) 440 g
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Den předem si upečeme skořicový korpus: do jedné mísy prosejeme hladkou mouku s jedlou sodou a špetkou soli. V druhé míse vyšleháme do pěny cukr, čerstvá vejce a změklé máslo. Do vyšlehané pěny postupně nasypeme mouku a vypracujeme tužší těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do lednice na 2 hodiny odpočinout.
  2. Troubu si předehřejeme na 190°C. Menší plech (formu) vytřeme máslem a vysypeme moukou. Těsto na pomoučeném vále vyválíme na placku do tvaru formy, dáme do formy, posypeme moučkovým cukrem smíchaným se skořicí a dáme do trouby péct na 10 minut. Do zlatova upečené těsto necháme vychladnout a odložíme.
  3. Druhý den si připravíme zmrzlinový krém: z dobře omytých a osušených pomerančů nastrouháme do mísy kůru, vymačkáme šťávu a přidáme cukr, směs promícháme a dáme ji do lednice. V druhé míse si vyšleháme žloutky do pěny. V kastrólku přivedeme k varu mléko, které nalijeme k žloutkové pěně, kterou budeme míchat. Směs pak vrátíme do kastrólku, přimícháme špetku soli a pomalu ji vaříme do doby, až začne houstnout (to poznáme podle toho, že na vařečce bude krém ulpívat). Poté krém odložíme do lednice na 2 hodiny.
  4. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku. Do mísy s krémem zapracujeme pomerančovou směs a postupně šlehačku. Korpus nakrájíme na kostky, na polovinu kostek naneseme krémovou zmrzlinu a každou kostku zakryjeme nenatřenou kostkou korpusu. Hotové sendviče poklademe na servírovací talířky a podáváme.