Skořicový dezert se zmrzlinovým krémem
Ingredience
Cukr moučkový |
350 g |
Máslo čerstvé |
110 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
380 g |
Soda jedlá |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
Cukr moučkový |
3 polévková lžíce |
Skořice mletá |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
1.5 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1.5 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
150 g |
Mléko plnotučné |
220 ml |
Pomeranče |
2 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
440 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Den předem si upečeme skořicový korpus: do jedné mísy prosejeme hladkou mouku s jedlou sodou a špetkou soli. V druhé míse vyšleháme do pěny cukr, čerstvá vejce a změklé máslo. Do vyšlehané pěny postupně nasypeme mouku a vypracujeme tužší těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do lednice na 2 hodiny odpočinout.
- Troubu si předehřejeme na 190°C. Menší plech (formu) vytřeme máslem a vysypeme moukou. Těsto na pomoučeném vále vyválíme na placku do tvaru formy, dáme do formy, posypeme moučkovým cukrem smíchaným se skořicí a dáme do trouby péct na 10 minut. Do zlatova upečené těsto necháme vychladnout a odložíme.
- Druhý den si připravíme zmrzlinový krém: z dobře omytých a osušených pomerančů nastrouháme do mísy kůru, vymačkáme šťávu a přidáme cukr, směs promícháme a dáme ji do lednice. V druhé míse si vyšleháme žloutky do pěny. V kastrólku přivedeme k varu mléko, které nalijeme k žloutkové pěně, kterou budeme míchat. Směs pak vrátíme do kastrólku, přimícháme špetku soli a pomalu ji vaříme do doby, až začne houstnout (to poznáme podle toho, že na vařečce bude krém ulpívat). Poté krém odložíme do lednice na 2 hodiny.
- Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku. Do mísy s krémem zapracujeme pomerančovou směs a postupně šlehačku. Korpus nakrájíme na kostky, na polovinu kostek naneseme krémovou zmrzlinu a každou kostku zakryjeme nenatřenou kostkou korpusu. Hotové sendviče poklademe na servírovací talířky a podáváme.