Zlatohnědá karamelová omáčka

Ingredience


Cukr krupice 450 g
Máslo čerstvé 180 g
Smetana 33% (šlehačka) 300 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hlubšího rendlíku se silným dnem si nasypeme krupicový cukr a jen za občasného míchání, při vysoké teplotě, přivedeme cukr do varu. Přibližně po 8-10 minutách cukr začne vytvářet hrudky a začne karamelizovat. Za stálého míchání přidáme máslo. Až se máslo rozpustí a cukr bude úplně rozpuštěný, začne bublat - cukr se znovu srazí a ztvrdne a za stálého míchání směs rozvaříme, přilijeme vroucí smetanu a znovu vše povaříme, až vznikne hustá zlatohnědá omáčka.
  2. Poté karamel odstavíme z plotny, přecedíme ho přes cedník do čisté sklenice, uzavřeme a vychladlou karamelovou omáčku můžeme skladovat v lednici. Použijeme jí podle potřeby.