Osvěžující salát Nicoise

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Chilli koření mleté 1 špetka
Olej olivový extra panenský 10 polévková lžíce
Pepř bílý 2 špetka
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Sůl 0.5 kávová lžička
Tymián čerstvý 1 polévková lžíce
Sůl bylinková 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 3 ks
Voda pitná 500 ml
Fazolové lusky zelené 200 g
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 1.5 l
Cibule lahůdková 2 ks
Okurka salátová 200 g
Olivy černé 90 g
Olivy zelené 20 g
Rajčata 3 ks
Salát římský 160 g
Tuňák v oleji 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve si připravíme zálivku: petrželovou nať a čerstvý tymián omyjeme, vodu setřepeme a posekáme nadrobno. Oloupeme 2 stroužky česneku. Do mísy dáme olivový olej, prolisované stroužky česneku, bylinky, čerstvě pomletý bílý pepř, chilli a sůl. Zálivku dobře promícháme a odložíme.
  2. V kastrólku uvaříme v mírně osolené vodě 3 vejce natvrdo - vaříme je 8-10 minut, podle velikosti. Poté je vyjmeme z horké vody, mírně je poklepeme, aby se skořápky narušily a dáme zchladit do studené vody, pak je oloupeme.
  3. Očistíme a omyjeme zeleninu: zelenou okurku, mladé zelené fazolové lusky, zralá rajčata, 1/2 hlávky salátu a 2 lahůdkové cibule. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, očištěné fazolové lusky ponoříme do vroucí vody, vaříme je 1-2 minuty. Pak je hned přes síto scedíme, pod tekoucí studenou vodou zchladíme a necháme okapat. Rajčata nakrájíme na osminky, vejce rozkrojíme na čtvrtky, okurku oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibulky podélně rozkrojíme na poloviny a nakrájíme je na velmi tenké plátky. Černé a zelené olivy scedíme z nálevu.
  4. Do mísy dáme potrhané listy salátu, na něj poklademe pokrájenou okurku, fazolové lusky, rajčata a cibuli. Salát v míse polijeme zálivkou a vše zlehka, ale důkladně promícháme. Nakonec na salát ozdobně rozložíme čtvrtky vajec, kousky tuňáka, zasypeme olivami a servírujeme.