Osvěžující salát Nicoise
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Chilli koření mleté |
1 špetka |
Olej olivový extra panenský |
10 polévková lžíce |
Pepř bílý |
2 špetka |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
1 polévková lžíce |
Sůl bylinková |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
500 ml |
Fazolové lusky zelené |
200 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1.5 l |
Cibule lahůdková |
2 ks |
Okurka salátová |
200 g |
Olivy černé |
90 g |
Olivy zelené |
20 g |
Rajčata |
3 ks |
Salát římský |
160 g |
Tuňák v oleji |
250 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 12 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejdříve si připravíme zálivku: petrželovou nať a čerstvý tymián omyjeme, vodu setřepeme a posekáme nadrobno. Oloupeme 2 stroužky česneku. Do mísy dáme olivový olej, prolisované stroužky česneku, bylinky, čerstvě pomletý bílý pepř, chilli a sůl. Zálivku dobře promícháme a odložíme.
- V kastrólku uvaříme v mírně osolené vodě 3 vejce natvrdo - vaříme je 8-10 minut, podle velikosti. Poté je vyjmeme z horké vody, mírně je poklepeme, aby se skořápky narušily a dáme zchladit do studené vody, pak je oloupeme.
- Očistíme a omyjeme zeleninu: zelenou okurku, mladé zelené fazolové lusky, zralá rajčata, 1/2 hlávky salátu a 2 lahůdkové cibule. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, očištěné fazolové lusky ponoříme do vroucí vody, vaříme je 1-2 minuty. Pak je hned přes síto scedíme, pod tekoucí studenou vodou zchladíme a necháme okapat. Rajčata nakrájíme na osminky, vejce rozkrojíme na čtvrtky, okurku oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibulky podélně rozkrojíme na poloviny a nakrájíme je na velmi tenké plátky. Černé a zelené olivy scedíme z nálevu.
- Do mísy dáme potrhané listy salátu, na něj poklademe pokrájenou okurku, fazolové lusky, rajčata a cibuli. Salát v míse polijeme zálivkou a vše zlehka, ale důkladně promícháme. Nakonec na salát ozdobně rozložíme čtvrtky vajec, kousky tuňáka, zasypeme olivami a servírujeme.