Jarní čočkový salát s ředkvičkou
Ingredience
Balkánský sýr |
100 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Čočka červená |
250 g |
Majoránka čerstvá |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Petržel - nať |
3 polévková lžíce |
Pórek |
1 ks |
Ředkvička |
8 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
600 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Přebereme čočku a necháme ji asi 2 hodiny v kastrólu namočenou ve studené vodě. Pak vodu slijeme a čočku dobře promyjeme v sítu pod tekoucí vodou. Dáme ji do hrnce, zalijeme vodou, přidáme k ní sůl, snítku čerstvé majoránky (1 lžíce), celou cibuli, stroužky česneku a očištěnou malou mrkev. Čočku vaříme do měkka asi 20 minut (podle druhu). Dáváme pozor, aby se nerozvařila. Uvařenou čočku scedíme z přebytečné vody, odstraníme cibuli s mrkví a čočku dáme do mísy.
- Petrželovou nať, pažitku, očištěný menší mladý pórek a ředkvičky omyjeme. Bylinky posekáme nadrobno, pórek nakrájíme na tenké proužky, které odložíme stranou, ředkvičky nakrájíme na kolečka.
- Vše, kromě pórku, dáme do mísy s čočkou.
- V pánvi na rozpáleném oleji s máslem pórek orestujeme téměř dozlatova. Poté ho přidáme k čočce i s omastkem a znovu vše promícháme. Nakonec nakrájíme na kostičky balkánský sýr, zlehka ho zamícháme do salátu a můžeme hned servírovat.