Jarní čočkový salát s ředkvičkou

Ingredience


Balkánský sýr 100 g
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Čočka červená 250 g
Majoránka čerstvá 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Olej olivový 1 polévková lžíce
Pažitka 1 polévková lžíce
Petržel - nať 3 polévková lžíce
Pórek 1 ks
Ředkvička 8 ks
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 600 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Přebereme čočku a necháme ji asi 2 hodiny v kastrólu namočenou ve studené vodě. Pak vodu slijeme a čočku dobře promyjeme v sítu pod tekoucí vodou. Dáme ji do hrnce, zalijeme vodou, přidáme k ní sůl, snítku čerstvé majoránky (1 lžíce), celou cibuli, stroužky česneku a očištěnou malou mrkev. Čočku vaříme do měkka asi 20 minut (podle druhu). Dáváme pozor, aby se nerozvařila. Uvařenou čočku scedíme z přebytečné vody, odstraníme cibuli s mrkví a čočku dáme do mísy.
  2. Petrželovou nať, pažitku, očištěný menší mladý pórek a ředkvičky omyjeme. Bylinky posekáme nadrobno, pórek nakrájíme na tenké proužky, které odložíme stranou, ředkvičky nakrájíme na kolečka.
  3. Vše, kromě pórku, dáme do mísy s čočkou.
  4. V pánvi na rozpáleném oleji s máslem pórek orestujeme téměř dozlatova. Poté ho přidáme k čočce i s omastkem a znovu vše promícháme. Nakonec nakrájíme na kostičky balkánský sýr, zlehka ho zamícháme do salátu a můžeme hned servírovat.