Uzené nasladko s bramborovými šiškami

Ingredience


Brambory 500 g
Citronová kůra 1 špetka
Hřebíček 1 špetka
Med včelí 3 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hrubá 250 g
Povidla švestková 250 g
Skořice mletá 0.25 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Vepřová krkovička 600 g
Víno červené 100 ml
Voda pitná 3 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Uzenou vepřovou krkovici dáme do 1 litru vody a vaříme 10-15 minut. Odlijeme 250 ml vývaru do hrnce a za stálého míchání přidáme povidla, med, skořici, strouhanou citrónovou kůru a tlučený hřebíček.
  2. Ve víně promícháme hladkou mouku a vlijeme do omáčky.
  3. Dle chuti přisolíme. Maso nakrájíme na plátky, vrátíme do hrnce a vaříme 15-20 minut, doměkka.
  4. Brambory uvaříme ve slupce, doměkka, necháme vychladnout, oloupeme, nastrouháme najemno, vmícháme hrubou mouku, vajíčko /můžeme přidat ještě jeden žloutek/ a sůl.
  5. Zpracujeme těsto a vyválíme z něj šišky asi 4 cm, dlouhé. Házíme do horké vody, jakmile vyplavou, vyndáme. Podáváme s uzeným masem, přelité omáčkou.