Nepečený dezert z piškotů s ořechy
Ingredience
Cukr moučkový |
120 g |
Máslo čerstvé |
125 g |
Mléko plnotučné |
500 ml |
Ořechy vlašské |
100 g |
Piškoty dětské kulaté |
400 g |
Rum |
2 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
15 ml |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Višně kandované |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 5 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Dortovou formu celou vyložíme potravinářskou fólií (může přesahovat přes okraj formy). Na dno formy poklademe piškoty obloučkem nahoru a pokapeme je rumem.
- 180g kulatých dětských piškotů v sáčku rozdrtíme válečkem. Vlašské ořechy rozmixujeme téměř na kaši. Obě směsi dáme do mísy. Čerstvé žloutky vyšleháme s cukrem a máslem do pěny, poté pěnu důkladně promícháme s ořechy a piškoty.
- Do vyššího kastrůlku nalijeme mléko. Vanilkový lusk ostrým nožem rozpůlíme, zrníčka ostrým nožem vyškrabeme do mléka a přidáme i lusk. Mléko přivedeme k varu, pomalu ho vaříme jen 5 minut, pak kastrólek odstavíme z plotny. Vyjmeme lusk, mléko necháme zmírně zchladnout. Směs z piškotů a ořechů postupně zamícháme do mléka, pak polovinu ořechové směsi nalijeme na piškoty. Celou stěnu formy vyložíme piškotami obloučkem dovnitř (půjde to zlehka). Na ořechovou směs poklademe znovu piškoty, přelijeme je 2/2 směsí, kterou zakryjeme piškotami. Dezert překryjeme potravinářskou fólií a dáme ho do lednice ztuhnout (nejlépe přes noc).
- Druhý den odstraníme fólii, stěnu dortové formy opatrně sejmeme a nakrájíme porce. Dáme je na servírovací talířky. Každou porci dezertu ozdobíme šlehačkou, ozdobíme kandovanými višněmi a podáváme.