Nepečený dezert z piškotů s ořechy

Ingredience


Cukr moučkový 120 g
Máslo čerstvé 125 g
Mléko plnotučné 500 ml
Ořechy vlašské 100 g
Piškoty dětské kulaté 400 g
Rum 2 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 15 ml
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Vanilkový lusk 1 ks
Višně kandované 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dortovou formu celou vyložíme potravinářskou fólií (může přesahovat přes okraj formy). Na dno formy poklademe piškoty obloučkem nahoru a pokapeme je rumem.
  2. 180g kulatých dětských piškotů v sáčku rozdrtíme válečkem. Vlašské ořechy rozmixujeme téměř na kaši. Obě směsi dáme do mísy. Čerstvé žloutky vyšleháme s cukrem a máslem do pěny, poté pěnu důkladně promícháme s ořechy a piškoty.
  3. Do vyššího kastrůlku nalijeme mléko. Vanilkový lusk ostrým nožem rozpůlíme, zrníčka ostrým nožem vyškrabeme do mléka a přidáme i lusk. Mléko přivedeme k varu, pomalu ho vaříme jen 5 minut, pak kastrólek odstavíme z plotny. Vyjmeme lusk, mléko necháme zmírně zchladnout. Směs z piškotů a ořechů postupně zamícháme do mléka, pak polovinu ořechové směsi nalijeme na piškoty. Celou stěnu formy vyložíme piškotami obloučkem dovnitř (půjde to zlehka). Na ořechovou směs poklademe znovu piškoty, přelijeme je 2/2 směsí, kterou zakryjeme piškotami. Dezert překryjeme potravinářskou fólií a dáme ho do lednice ztuhnout (nejlépe přes noc).
  4. Druhý den odstraníme fólii, stěnu dortové formy opatrně sejmeme a nakrájíme porce. Dáme je na servírovací talířky. Každou porci dezertu ozdobíme šlehačkou, ozdobíme kandovanými višněmi a podáváme.