Vánoční zelná polévka s houbami a klobásou

Ingredience


Houby sušené 60 g
Voda pitná 300 ml
Bobkový list 2 ks
Brambory 4 ks
Cibule 1 ks
Klobása - Čabajka 200 g
Kmín drcený 1 kávová lžička
Mléko polotučné 250 ml
Slanina vepřová 150 g
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
Sůl 1.5 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 1 l
Zelí kysané 500 g
Chilli koření mleté 2 špetka
Cukr krupice 0.5 polévková lžíce
Sůl 0.2 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve si připravíme všechny ingredience: sušené hříbky dáme do kostrólku a zelijeme je studenou vodou. Necháme je namočené asi 15 minut. Oloupané a omyté větší brambory nakrájíme na kostky. Očištěnou cibuli a slaninu pokrájíme nadrobno a klobásu na kolečka. Ve smetaně s mlékem vyšleháme vejce.
  2. Do hrnce s vodou dáme brambory, sůl, kmín, bobkový list a postavíme je na plotnu. Brambory přivedeme k varu, teplotu snížíme, přidáme namočené hříbky a pod poklicí brambory s houbami budeme pomalu vařit 15 minut.
  3. Mezitím v pánvi vysmažíme slaninu s cibulí dozlatova, pak ji bez omastku dáme do hrnce k bramborům. Na zbylém omastku zlehka osmažíme kolečka klobásy, které i s omastkem vyklopíme do polévky.
  4. Když jsou brambory téměř měkké, přidáme k nim scezené kysané zelí (neproplachujeme ho). Vše vaříme ještě dalších 8-10 minut, nakonec do polévky zamícháme smetanu s vyšlehanými vejci a krátce, asi 3-5 minut polévku dovaříme.
  5. Zelňačku dochutíme chilli kořením, solí i cukrem (podle kyselosti zelí), důkladně vše promícháme, nalijeme ji do hlubokých talířů a podáváme.