Vánoční zelná polévka s houbami a klobásou
Ingredience
Houby sušené |
60 g |
Voda pitná |
300 ml |
Bobkový list |
2 ks |
Brambory |
4 ks |
Cibule |
1 ks |
Klobása - Čabajka |
200 g |
Kmín drcený |
1 kávová lžička |
Mléko polotučné |
250 ml |
Slanina vepřová |
150 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 ml |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
1 l |
Zelí kysané |
500 g |
Chilli koření mleté |
2 špetka |
Cukr krupice |
0.5 polévková lžíce |
Sůl |
0.2 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Nejdříve si připravíme všechny ingredience: sušené hříbky dáme do kostrólku a zelijeme je studenou vodou. Necháme je namočené asi 15 minut. Oloupané a omyté větší brambory nakrájíme na kostky. Očištěnou cibuli a slaninu pokrájíme nadrobno a klobásu na kolečka. Ve smetaně s mlékem vyšleháme vejce.
- Do hrnce s vodou dáme brambory, sůl, kmín, bobkový list a postavíme je na plotnu. Brambory přivedeme k varu, teplotu snížíme, přidáme namočené hříbky a pod poklicí brambory s houbami budeme pomalu vařit 15 minut.
- Mezitím v pánvi vysmažíme slaninu s cibulí dozlatova, pak ji bez omastku dáme do hrnce k bramborům. Na zbylém omastku zlehka osmažíme kolečka klobásy, které i s omastkem vyklopíme do polévky.
- Když jsou brambory téměř měkké, přidáme k nim scezené kysané zelí (neproplachujeme ho). Vše vaříme ještě dalších 8-10 minut, nakonec do polévky zamícháme smetanu s vyšlehanými vejci a krátce, asi 3-5 minut polévku dovaříme.
- Zelňačku dochutíme chilli kořením, solí i cukrem (podle kyselosti zelí), důkladně vše promícháme, nalijeme ji do hlubokých talířů a podáváme.