Šumavské zelí se skořicí
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Cukr krupice |
1.5 polévková lžíce |
Hřebíček |
5 ks |
Kmín drcený |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Ocet kvasný lihový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Skořice celá |
1 ks |
Špek |
150 g |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Voda pitná |
1 polévková lžíce |
Zelí hlávkové červené |
800 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Očištěnou hlávku červeného zelí rozkrojíme, vykrojíme košťál, z velkých listů odstraníme velká žebra a zelí pokrájíme do mísy na nudličky. Přidáme k němu sůl, pepř, kmín, cukr a důkladně ho promícháme a promačkáme. Tak ztratí na objemu.
- Špek pokrájíme na kostičky, očištěnou cibuli nakrájíme nadrobno.
- V hlubším hrnci vysmažíme kostičky špeku dozlatova, vyjmeme je z omastku a odložíme stranou. Na zbylém omastku zpěníme cibuli, přidáme k ní ochucené zelí, celou skořici, hřebíček, lžíci octu a lžíci másla a lžíci vody. Zelí promícháme a pod poklicí dusíme asi 15 minut. Podle chuti ještě zelí dochutíme solí, cukrem i octem a ještě ho dusíme asi 5-7 minut. Nakonec ze zelí vyjmeme skořici a pokud možno i hřebíček, přimícháme vypečené kostičky špeku. Pokud by jsme chtěli mít zelí hustší, slijeme z něj šťávu a v druhém kastrólku ji necháme pomalu odpařit, až vznikne sirup, který pak přimícháme do zelí.
- Horké dušené zelí by mělo mít nasládlou až sladkokyselou voňavou chuť, podáváme ho jako přílohu.