Šumavské zelí se skořicí

Ingredience


Cibule 1 ks
Cukr krupice 1.5 polévková lžíce
Hřebíček 5 ks
Kmín drcený 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Ocet kvasný lihový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Skořice celá 1 ks
Špek 150 g
Sůl 0.5 polévková lžíce
Voda pitná 1 polévková lžíce
Zelí hlávkové červené 800 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěnou hlávku červeného zelí rozkrojíme, vykrojíme košťál, z velkých listů odstraníme velká žebra a zelí pokrájíme do mísy na nudličky. Přidáme k němu sůl, pepř, kmín, cukr a důkladně ho promícháme a promačkáme. Tak ztratí na objemu.
  2. Špek pokrájíme na kostičky, očištěnou cibuli nakrájíme nadrobno.
  3. V hlubším hrnci vysmažíme kostičky špeku dozlatova, vyjmeme je z omastku a odložíme stranou. Na zbylém omastku zpěníme cibuli, přidáme k ní ochucené zelí, celou skořici, hřebíček, lžíci octu a lžíci másla a lžíci vody. Zelí promícháme a pod poklicí dusíme asi 15 minut. Podle chuti ještě zelí dochutíme solí, cukrem i octem a ještě ho dusíme asi 5-7 minut. Nakonec ze zelí vyjmeme skořici a pokud možno i hřebíček, přimícháme vypečené kostičky špeku. Pokud by jsme chtěli mít zelí hustší, slijeme z něj šťávu a v druhém kastrólku ji necháme pomalu odpařit, až vznikne sirup, který pak přimícháme do zelí.
  4. Horké dušené zelí by mělo mít nasládlou až sladkokyselou voňavou chuť, podáváme ho jako přílohu.