Krkonošské kyselo
Ingredience
Cukr krupice |
0.5 polévková lžíce |
Kmín drcený |
1 kávová lžička |
Lišky čerstvé |
350 g |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Ocet kvasný lihový |
1 kávová lžička |
Olej Heliol jedlý |
1.5 polévková lžíce |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 ml |
Smetana zakysaná 15% |
250 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Čerstvé lišky očistíme a omyjeme, drobné plodnice necháme vcelku, velké rozkrájíme.
- V hlubší a větší pánvi si rozehřejeme olej s máslem. Lišky vložíme do omastku, ochutíme je solí, pepřem a kmínem. Nejdříve se lišky vydusí z vlasní vody, pak je vysmažíme téměř dozlatova. Často je během vaření promícháváme.
- V misce rozšleháme vajíčka. Sladkou smetanu v druhé misce smícháme se zakysanou smetanou. Když jsou lišky vysmažené, nalijeme na ně vejce a za stálého míchání je necháme srazit, pak hned přilijeme smetanu, mícháme do doby, až se začne vařit. Pak ihned pánev odstavíme z plotny. Podle chuti omáčku dochutíme cukrem, solí a několika kapkami octa.