Krkonošské kyselo

Ingredience


Cukr krupice 0.5 polévková lžíce
Kmín drcený 1 kávová lžička
Lišky čerstvé 350 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Ocet kvasný lihový 1 kávová lžička
Olej Heliol jedlý 1.5 polévková lžíce
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
Smetana zakysaná 15% 250 ml
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čerstvé lišky očistíme a omyjeme, drobné plodnice necháme vcelku, velké rozkrájíme.
  2. V hlubší a větší pánvi si rozehřejeme olej s máslem. Lišky vložíme do omastku, ochutíme je solí, pepřem a kmínem. Nejdříve se lišky vydusí z vlasní vody, pak je vysmažíme téměř dozlatova. Často je během vaření promícháváme.
  3. V misce rozšleháme vajíčka. Sladkou smetanu v druhé misce smícháme se zakysanou smetanou. Když jsou lišky vysmažené, nalijeme na ně vejce a za stálého míchání je necháme srazit, pak hned přilijeme smetanu, mícháme do doby, až se začne vařit. Pak ihned pánev odstavíme z plotny. Podle chuti omáčku dochutíme cukrem, solí a několika kapkami octa.