Grilované lilky

Ingredience


Ančovičky konzervované 50 g
Celer řapíkatý 2 ks
Citrony 1 ks
Kapary sterilované 3 kávová lžička
Lilek 2 ks
Olej olivový 12 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 1 hrst
Sůl 1 špetka
Víno bílé 60 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Lilky omyjeme, odstraníme stopky a nakrájíme na tenké, asi půl cm plátky. Z obou stran osolíme a opepříme. Naskládáme na vymaštěný plech, pokapeme olivovým olejem a v rozehřáté troubě grilujeme asi 10min. Po 5ti minutách lilky obrátíme.
  2. Mezitím omyjeme řapíky celeru a nakrájíme na kostičky. Z omytého citronu nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Ančovičky ve větší míse rozmačkáme vidličkou, přidáme citronovou šťávu a olej, celer, citronovou kůru, nasekanou petrželku, kapary a víno. Vše promícháme.
  3. Hotové lilky dáme do mísy, zalijeme omáčkou a necháme marinovat nejméně 4hodiny. Podáváme s pečivem.