Bramborová kaše s mrkví a hráškem
Ingredience
Brambory |
180 g |
Hrášek mražený |
50 g |
Máslo čerstvé |
1.5 kávová lžička |
Mrkev kořen |
120 g |
Pórek |
50 g |
Bobkový list |
0.57 ks |
Celer - nať |
0.57 polévková lžíce |
Celer řapíkatý |
102.86 g |
Česnek |
0.57 stroužek |
Cibule |
0.57 ks |
Karotka |
1.71 ks |
Kmín celý |
0.29 kávová lžička |
Květák |
85.71 g |
Máslo čerstvé |
0.29 polévková lžíce |
Olej kokosový |
0.29 polévková lžíce |
Pastinák |
57.14 g |
Petržel - nať |
1.71 polévková lžíce |
Pórek |
114.29 g |
Tymián čerstvý |
0.57 polévková lžíce |
Voda pitná |
514.29 ml |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupané a omyté brambory a mrkev pokrájíme na malé kostky. Očištěný pórek (bílá část) nakrájíme na proužky. V rendlíku rozehřejeme máslo, na něm zpěníme pórek, pak přidáme mrkev s bramborami, přilijeme 300ml čerstvého zeleninového bujónu a pod pokličkou pomalu zeleninu vaříme 10 minut. Přidáme zelený hrášek a vaříme ještě 5-6 minut doměkka.
- Zeleninu i s vývarem necháme trochu zchladnout, pak ji rozmixujeme na kaši. Toto množství si rozdělíme na 4 porce. Jednu porci podáváme dítěti hned, mírně teplou. Ostatní si rozdělíme do malých kelímků a po vychladnutí je můžeme dát zamrazit.
- Zeleninový bujón pro kojence [61810]:
- Očistíme a omyjeme zeleninu: cibuli, stroužek česneku, pórek, karotku (nebo mrkev), řapíkatý celer, pastinák a několik růžiček květáku. Z bylinek svážeme dohromady omytou petrželovou a celerovou nať se snítkou tymiánu.
- Všechnu zeleninu pokrájíme na větší kousky, cibuli a česnek nakrájíme drobněji.
- V hrnci s nepřilnavým dnem rozehřejeme olej s kouskem másla, na něm orestujeme cibuli s česnekem, restujeme jen 1-2 minuty. Poté přidáme k cibuli všechnu pokrájenou mrkev a pórek. Společně vše restujeme ještě 1 minutu, pak doložíme zbylou zeleninu, přilijeme 500ml vody, promícháme a pod pokličkou zeleninu dusíme 5-7 minut. Přilijeme zbytek vroucí vody, přidáme svázané bylinky, kmín, bobkový list a při mírné teplotě pod pokličkou polévku vaříme 60 minut.
- Uvařenou polévku scedíme přes síto do druhého hrnce, v sítu zeleninu pomocí vidličky pomačkáme, aby jsme z ní dostali zbylý vývar.
- Vývar po zchladnutí dáme do lednice, druhý den lžicí odebereme z povrchu ztuhlý tuk. Z takto připraveného bujónu odebereme jednu porci, kterou budeme hned potřebovat, ostatní si rozdělíme do malých kelímků a dáme si je zamrazit.