Bramborová kaše s mrkví a hráškem

Ingredience


Brambory 180 g
Hrášek mražený 50 g
Máslo čerstvé 1.5 kávová lžička
Mrkev kořen 120 g
Pórek 50 g
Bobkový list 0.57 ks
Celer - nať 0.57 polévková lžíce
Celer řapíkatý 102.86 g
Česnek 0.57 stroužek
Cibule 0.57 ks
Karotka 1.71 ks
Kmín celý 0.29 kávová lžička
Květák 85.71 g
Máslo čerstvé 0.29 polévková lžíce
Olej kokosový 0.29 polévková lžíce
Pastinák 57.14 g
Petržel - nať 1.71 polévková lžíce
Pórek 114.29 g
Tymián čerstvý 0.57 polévková lžíce
Voda pitná 514.29 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupané a omyté brambory a mrkev pokrájíme na malé kostky. Očištěný pórek (bílá část) nakrájíme na proužky. V rendlíku rozehřejeme máslo, na něm zpěníme pórek, pak přidáme mrkev s bramborami, přilijeme 300ml čerstvého zeleninového bujónu a pod pokličkou pomalu zeleninu vaříme 10 minut. Přidáme zelený hrášek a vaříme ještě 5-6 minut doměkka.
  2. Zeleninu i s vývarem necháme trochu zchladnout, pak ji rozmixujeme na kaši. Toto množství si rozdělíme na 4 porce. Jednu porci podáváme dítěti hned, mírně teplou. Ostatní si rozdělíme do malých kelímků a po vychladnutí je můžeme dát zamrazit.
  3. Zeleninový bujón pro kojence [61810]:
  4. Očistíme a omyjeme zeleninu: cibuli, stroužek česneku, pórek, karotku (nebo mrkev), řapíkatý celer, pastinák a několik růžiček květáku. Z bylinek svážeme dohromady omytou petrželovou a celerovou nať se snítkou tymiánu.
  5. Všechnu zeleninu pokrájíme na větší kousky, cibuli a česnek nakrájíme drobněji.
  6. V hrnci s nepřilnavým dnem rozehřejeme olej s kouskem másla, na něm orestujeme cibuli s česnekem, restujeme jen 1-2 minuty. Poté přidáme k cibuli všechnu pokrájenou mrkev a pórek. Společně vše restujeme ještě 1 minutu, pak doložíme zbylou zeleninu, přilijeme 500ml vody, promícháme a pod pokličkou zeleninu dusíme 5-7 minut. Přilijeme zbytek vroucí vody, přidáme svázané bylinky, kmín, bobkový list a při mírné teplotě pod pokličkou polévku vaříme 60 minut.
  7. Uvařenou polévku scedíme přes síto do druhého hrnce, v sítu zeleninu pomocí vidličky pomačkáme, aby jsme z ní dostali zbylý vývar.
  8. Vývar po zchladnutí dáme do lednice, druhý den lžicí odebereme z povrchu ztuhlý tuk. Z takto připraveného bujónu odebereme jednu porci, kterou budeme hned potřebovat, ostatní si rozdělíme do malých kelímků a dáme si je zamrazit.