Rajčatové pyré s květákem a karotkou
Ingredience
Bazalka |
1 polévková lžíce |
Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce |
Květák |
100 g |
Máslo čerstvé |
1 kávová lžička |
Mrkev kořen |
130 g |
Olej dýňový |
1 kávová lžička |
Rajčata |
200 g |
Voda pitná |
100 ml |
-
Doba přípravy: 12 min
-
Doba vaření: 19 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oškrabeme a omyjeme mrkev, omytý květák rozdělíme na malé růžičky. Zeleninu dáme do rendlíku, zalijeme ji horkou vodou a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a pomalu mrkev s květákem dusíme 10 minut doměkka.
- Omytá zralá rajčata ponoříme na 30 sekund do horké vody, pak je zchladíme, oloupeme, rozkrojíme na poloviny a vydlabeme lžičkou semínka. Rajčatovou dužinu pokrájíme na malé kousky.
- V hlubší pánvi rozehřejeme olej s máslem, rajčata na něm krátce, asi 1 minutu orestujeme, pak k nim přidáme omytou snítku bazalky a kopru. Pánev zakryjeme a rajčata za občasného promíchání dusíme doměkka (přibližně 8 minut), až z nich bude téměř kaše. Pak k rajčatům přimícháme nastrouhaný sýr, až se roztaví, poté přidáme mrkev s květákem i s bylinkami, promícháme a vše rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré, které podáváme mírně teplé.