Rajčatové pyré s květákem a karotkou

Ingredience


Bazalka 1 polévková lžíce
Kopr čerstvý 1 polévková lžíce
Květák 100 g
Máslo čerstvé 1 kávová lžička
Mrkev kořen 130 g
Olej dýňový 1 kávová lžička
Rajčata 200 g
Voda pitná 100 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oškrabeme a omyjeme mrkev, omytý květák rozdělíme na malé růžičky. Zeleninu dáme do rendlíku, zalijeme ji horkou vodou a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a pomalu mrkev s květákem dusíme 10 minut doměkka.
  2. Omytá zralá rajčata ponoříme na 30 sekund do horké vody, pak je zchladíme, oloupeme, rozkrojíme na poloviny a vydlabeme lžičkou semínka. Rajčatovou dužinu pokrájíme na malé kousky.
  3. V hlubší pánvi rozehřejeme olej s máslem, rajčata na něm krátce, asi 1 minutu orestujeme, pak k nim přidáme omytou snítku bazalky a kopru. Pánev zakryjeme a rajčata za občasného promíchání dusíme doměkka (přibližně 8 minut), až z nich bude téměř kaše. Pak k rajčatům přimícháme nastrouhaný sýr, až se roztaví, poté přidáme mrkev s květákem i s bylinkami, promícháme a vše rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré, které podáváme mírně teplé.