Dušený halibut na mrkvi s rajčaty a sýrem
Ingredience
Mrkev kořen |
250 g |
Pórek |
15 g |
Voda pitná |
80 ml |
Halibut atlantický |
225 g |
Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
25 g |
Mléko plnotučné |
3 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
15 g |
Rajčata |
2 ks |
Sýr Eidam cihla 30% |
40 g |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěnou a omytou mrkev nakrájíme na kolečka. Omytá zralá rajčata vložíme do misky s horkou vodou na 30 sekund, pak je zchladíme, oloupeme, rozkrojíme a vydlabeme semínka. Dužinu nakrájíme na kostičky. Očištěný kousek bílé části pórku nakrájíme na tenké proužky. Mrkev a pórek dáme do malého rendlíku, přilijeme vodu a pod pokličkou ji dusíme 10-12 minut. V pánvi si rozehřejeme máslo, přidáme k němu rajčata, pánev zakryjeme a dusíme doměkka. Občas je promícháme, když je z rajčat kaše, pánev odstavíme z plotny a přimícháme měkkou mrkev s pórkem a nastrouhaný sýr. Když sýr roztaje, směs rozmixujeme na pyré.
- Filet z halibuta bez kůže vložíme do druhé pánve s rozpuštěným máslem, přidáme k němu 2-3 lžíce mléka, omytou snítku mladého kopru a pod pokličkou rybu dusíme 5-7 minut doměkka. Dušenou měkkou rybu pokrájíme na drobné kousky, dáváme pozor na kostičky, které odstraníme. Pak kousky ryby promícháme s pyré a rozdělíme 4 porce.
- Rubu s pyré podávame teplou.