Žemlovka z vánočky podle Ládi Hrušky
Ingredience
Cukr moučkový |
60 g |
Cukr skořicový |
1 ks |
Jablka |
4 ks |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mléko polotučné |
200 ml |
Tvaroh jemný |
250 g |
Vánočka máslová |
400 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Vánočku nakrájíme na plátky silné asi 1 centimetr, jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. V misce smícháme tvaroh s jogurtem.
- Na dno zapékací misky vymazané asi čtvrtinou másla poskládáme plátky vánočky a zakapeme mlékem. Na plátky vánočky naneseme polovinu tvarohu s cukrem, na ni poskládáme polovinu plátků jablek a posypeme skořicovým cukrem. Vrstvení ještě jednou zopakujeme a jako vrchní vrstvu položíme plátky vánočky. Také poslední vrstvu pečiva zakapeme mlékem a navrch položíme zbylé máslo nakrájené na plátky.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut, dokud povrch nezezlátne.