Drobné těstoviny s rajčatovo-mrkvovou omáčkou
Ingredience
Bazalka |
1 polévková lžíce |
Bílá cibulka |
1 ks |
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
1 stroužek |
Cuketa |
75 g |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
75 g |
Olej Heliol jedlý |
1 polévková lžíce |
Rajčata |
400 g |
Rozmarýn čerstvý |
0.5 polévková lžíce |
Vývar zeleninový |
100 ml |
Těstoviny bezvaječné sušené |
230 g |
Voda pitná |
800 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 22 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oškrabanou mrkev a oloupanou cuketu omyjeme a nastrouháme nahrubo. Cibuli s česnekem očistíme a drobně pokrájíme. Zralá sladká rajčata omyjeme, ponoříme je do horké vody na 30 sekund, pak je zchladíme, oloupeme, rozkrojíme na poloviny a lžičkou vydlabeme semínka. Pak rajčata nakrájíme na malé kostičky. Omyjeme si snítku bazalky, několik lístků rozmarínu a bylinky pokrájíme na drobno.
- V hlubší pánvi s nepřilnavým dnem rozehřejeme máslo s olejem, na něm si zpěníme cibuli s česnekem, přidáme všechnu pokrájenou zeleninu, bylinky, bobkový list a směs promícháme. Přilejeme trošku vývaru a pod pokličkou přivedeme k varu. Snížíme teplotu a pomalu zeleninu dusíme 10-12 minut doměkka. Pak z ní vyjmeme bobkový list.
- V kastrólku přivedeme vodu k varu, nasypeme do ní drobnou těstovinu (např. ve tvaru hvězdiček, kytiček, písmenek aj.) Těstovinu uvaříme podle návodu, vaříme ji přibližně 10 minut. Poté ji scedíme a necháme v sítu odkapat.
- Měkkou zeleninu rozmixujeme na hustou omáčku kterou přelijeme těstovinu. Rozdělíme na porce a podáváme.