Drobné těstoviny s rajčatovo-mrkvovou omáčkou

Ingredience


Bazalka 1 polévková lžíce
Bílá cibulka 1 ks
Bobkový list 1 ks
Česnek 1 stroužek
Cuketa 75 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 75 g
Olej Heliol jedlý 1 polévková lžíce
Rajčata 400 g
Rozmarýn čerstvý 0.5 polévková lžíce
Vývar zeleninový 100 ml
Těstoviny bezvaječné sušené 230 g
Voda pitná 800 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oškrabanou mrkev a oloupanou cuketu omyjeme a nastrouháme nahrubo. Cibuli s česnekem očistíme a drobně pokrájíme. Zralá sladká rajčata omyjeme, ponoříme je do horké vody na 30 sekund, pak je zchladíme, oloupeme, rozkrojíme na poloviny a lžičkou vydlabeme semínka. Pak rajčata nakrájíme na malé kostičky. Omyjeme si snítku bazalky, několik lístků rozmarínu a bylinky pokrájíme na drobno.
  2. V hlubší pánvi s nepřilnavým dnem rozehřejeme máslo s olejem, na něm si zpěníme cibuli s česnekem, přidáme všechnu pokrájenou zeleninu, bylinky, bobkový list a směs promícháme. Přilejeme trošku vývaru a pod pokličkou přivedeme k varu. Snížíme teplotu a pomalu zeleninu dusíme 10-12 minut doměkka. Pak z ní vyjmeme bobkový list.
  3. V kastrólku přivedeme vodu k varu, nasypeme do ní drobnou těstovinu (např. ve tvaru hvězdiček, kytiček, písmenek aj.) Těstovinu uvaříme podle návodu, vaříme ji přibližně 10 minut. Poté ji scedíme a necháme v sítu odkapat.
  4. Měkkou zeleninu rozmixujeme na hustou omáčku kterou přelijeme těstovinu. Rozdělíme na porce a podáváme.