Pomazánka ze syrového celeru s obloženou topinkou
Ingredience
Česnek |
1 stroužek |
Chléb celozrnný pšeničný |
4 plátek |
Celer bulvový |
200 g |
Celer - nať |
2 polévková lžíce |
Meduňka |
2 polévková lžíce |
Olej olivový extra panenský |
1 polévková lžíce |
Pepř bílý |
2 špetka |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Sůl |
2 špetka |
Sýr Čedar - tavený |
60 g |
Tymián čerstvý |
1 polévková lžíce |
Worcester (worcesterská omáčka) |
1 polévková lžíce |
Bresaola - Sušená hovězí šunka |
60 g |
Cibule sterilovaná |
4 ks |
Olivy černé |
60 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 12 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyjeme snítky čerstvých bylinek: petrželovou nať, meduňku a tymián. Čerstvý celý celer si dobře omyjeme, odkrojíme zelenou část, celer tence oloupeme a rozkrojíme na polovinu. Pak ho oloupeme podruhé - kůrka by měla být tvrdá, pokrájíme ji na 1-2cm proužky, které zatím odložíme na oblohu. Zbyde nám vnitřní měkká dužina, tu nakrájíme na malé kousky, dáme ji do mixéru, přidáme celerové listy, bylinky, měkký sýr, worcesterovou omáčku, sůl, čerstvě pomletý pepř, olivový olej a směs rozmixujeme na hladkou pomazánku. Černé řecké olivy kalamata rozpůlíme a odstraníme z nich pecky. 4 nakládané malé cibulky vyjmeme z nálevu, necháme odkapat a rozpůlíme je.
- Očistíme větší stroužek česneku a rozpůlíme ho. Na grilu nebo v toustovači opečeme den starý bílý celozrnný chléb. Horké opečené plátky chleba hned potřeme česnekem, celerovou pomazánkou, na ni poklademe tenké plátky kvalitního sušeného masa - bresaoly, na maso poklademe tenké proužky celeru, rozpůlené olivy a cibulku.
- Takto obložený chléb servírujeme hned teplý. Dobrou chuť.