Pomazánka ze syrového celeru s obloženou topinkou

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Chléb celozrnný pšeničný 4 plátek
Celer bulvový 200 g
Celer - nať 2 polévková lžíce
Meduňka 2 polévková lžíce
Olej olivový extra panenský 1 polévková lžíce
Pepř bílý 2 špetka
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Sůl 2 špetka
Sýr Čedar - tavený 60 g
Tymián čerstvý 1 polévková lžíce
Worcester (worcesterská omáčka) 1 polévková lžíce
Bresaola - Sušená hovězí šunka 60 g
Cibule sterilovaná 4 ks
Olivy černé 60 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyjeme snítky čerstvých bylinek: petrželovou nať, meduňku a tymián. Čerstvý celý celer si dobře omyjeme, odkrojíme zelenou část, celer tence oloupeme a rozkrojíme na polovinu. Pak ho oloupeme podruhé - kůrka by měla být tvrdá, pokrájíme ji na 1-2cm proužky, které zatím odložíme na oblohu. Zbyde nám vnitřní měkká dužina, tu nakrájíme na malé kousky, dáme ji do mixéru, přidáme celerové listy, bylinky, měkký sýr, worcesterovou omáčku, sůl, čerstvě pomletý pepř, olivový olej a směs rozmixujeme na hladkou pomazánku. Černé řecké olivy kalamata rozpůlíme a odstraníme z nich pecky. 4 nakládané malé cibulky vyjmeme z nálevu, necháme odkapat a rozpůlíme je.
  2. Očistíme větší stroužek česneku a rozpůlíme ho. Na grilu nebo v toustovači opečeme den starý bílý celozrnný chléb. Horké opečené plátky chleba hned potřeme česnekem, celerovou pomazánkou, na ni poklademe tenké plátky kvalitního sušeného masa - bresaoly, na maso poklademe tenké proužky celeru, rozpůlené olivy a cibulku.
  3. Takto obložený chléb servírujeme hned teplý. Dobrou chuť.