Vajíčka s pažitkou a bramborami
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Olej slunečnicový |
1 kávová lžička |
Brambory rané |
500 g |
Kmín drcený |
0.5 kávová lžička |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Sůl |
2 špetka |
Vejce slepičí |
4 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupeme a omyjeme větší brambory, pak je nakrájíme na plátky silné 4-5mm a v míse je promícháme se solí a drceným kmínem.
- Ve větší litinové pánvi rozpálíme olej, dáme na něj všechny pokrájené brambory, pánev přikryjeme poklicí a brambory smažíme dozlatova tak, že je přibližně každých 5 minut naběračkou otočíme, aby se nepřipálily. Tímto způsobem se brambory smaží i dusí zároveň. Smažíme je přibližně 15 minut.
- Troubu si předehřejeme na 180°C. Mezitím očistíme cibuli, překrojíme ji na poloviny a pokrájíme na tenké plátky. V druhé pánvičce rozehřejeme olej a cibuli za častého míchání zpěníme (asi 5 minut) a když začne chytat zlatavou barvu, přimícháme ji k téměř hotovým bramboram.
- V misce vyšleháme vejce, zamícháme do nich omytou, na drobno pokrájenou pažitku, sůl a pepř. Usmažené brambory zalijeme vajíčky a pánev vložíme do trouby a necháme vejce s zapéct dozlatova přibližně 15-25 minut, pak hned horké servírujeme.