Lilkový horký krém s cherry rajčátky

Ingredience


Listové těsto 200 g
Olej olivový 1 polévková lžíce
Rajčata Cherry 12 ks
Bazalka sušená 0.5 polévková lžíce
Česnek 4 stroužek
Cukr třtinový 1 polévková lžíce
Olej olivový extra panenský 3 polévková lžíce
Oregano sušené 0.5 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Sůl 0.5 kávová lžička
Česnek 1 stroužek
Chilli koření mleté 0.5 kávová lžička
Lilek 2 ks
Vejce slepičí 3 ks
Zakysaná smetana 4 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu si předehřejeme na 135°C. Omytá cherry rajčata rozpůlíme a dáme do zapékací misky rozkrojenou stranou naspod.
  2. Připravíme si česnekový dresing: do misky dáme olivový olej, velmi nadrobno pokrájené stroužky česneku, sůl, pepř, cukr, sušenou bazalku a oregano a směs dobře promícháme. Dresingem polijeme rajčata. Vložíme je do trouby a pomalu pečeme 35-40 minut.
  3. Když jsou rajčata upečená, vyjmeme je z trouby a teplotu zvýšíme na 200°C. Omyté a osušené 2 lilky propícháme jehlicí, položíme je na malý pekáček a dáme do trouby péct na 40-50 minut. Lilky by se měly upéct tak, že budou měkké.
  4. Mezitím na pomoučeném vále rozválíme listové těsto. Rozkrájíme ho na 6 stejných čtverců, přibližně 15x15 cm. Kovové nebo porcelánové hlubší formičky vytřeme olejem, vyložíme je listovým těstem tak, že vytvoří košíčky.
  5. Upečené lilky po chvilce opatrně rozkrojíme a lžicí z nich vydlabeme měkkou dužinu. Slupku z lilku vyhodíme. Dužinu vložíme do mixéru. Přidáme k ní chilli koření, zakysanou smetanu, čerstvá vejce a nadrobno pokrájený česnek. Směs rozmixujeme na pyré, kterým naplníme připravené formičky a dáme je do středu trouby. Pečeme při 180°C přibližně 25 minut dozlatova.
  6. Do každé formičky na krém vložíme rozpečená cherry rajčatka a hned podáváme.