Lilkový horký krém s cherry rajčátky
Ingredience
Listové těsto |
200 g |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Rajčata Cherry |
12 ks |
Bazalka sušená |
0.5 polévková lžíce |
Česnek |
4 stroužek |
Cukr třtinový |
1 polévková lžíce |
Olej olivový extra panenský |
3 polévková lžíce |
Oregano sušené |
0.5 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Česnek |
1 stroužek |
Chilli koření mleté |
0.5 kávová lžička |
Lilek |
2 ks |
Vejce slepičí |
3 ks |
Zakysaná smetana |
4 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 3 porce
- Troubu si předehřejeme na 135°C. Omytá cherry rajčata rozpůlíme a dáme do zapékací misky rozkrojenou stranou naspod.
- Připravíme si česnekový dresing: do misky dáme olivový olej, velmi nadrobno pokrájené stroužky česneku, sůl, pepř, cukr, sušenou bazalku a oregano a směs dobře promícháme. Dresingem polijeme rajčata. Vložíme je do trouby a pomalu pečeme 35-40 minut.
- Když jsou rajčata upečená, vyjmeme je z trouby a teplotu zvýšíme na 200°C. Omyté a osušené 2 lilky propícháme jehlicí, položíme je na malý pekáček a dáme do trouby péct na 40-50 minut. Lilky by se měly upéct tak, že budou měkké.
- Mezitím na pomoučeném vále rozválíme listové těsto. Rozkrájíme ho na 6 stejných čtverců, přibližně 15x15 cm. Kovové nebo porcelánové hlubší formičky vytřeme olejem, vyložíme je listovým těstem tak, že vytvoří košíčky.
- Upečené lilky po chvilce opatrně rozkrojíme a lžicí z nich vydlabeme měkkou dužinu. Slupku z lilku vyhodíme. Dužinu vložíme do mixéru. Přidáme k ní chilli koření, zakysanou smetanu, čerstvá vejce a nadrobno pokrájený česnek. Směs rozmixujeme na pyré, kterým naplníme připravené formičky a dáme je do středu trouby. Pečeme při 180°C přibližně 25 minut dozlatova.
- Do každé formičky na krém vložíme rozpečená cherry rajčatka a hned podáváme.