Karbanátky z konzervovaného tuňáka s ančovičkami

Ingredience


Rukola 150 g
Brambory 250 g
Kmín drcený 2 špetka
Sůl 0.5 kávová lžička
Voda pitná 400 ml
Ančovičky konzervované 8 ks
Česnek 2 stroužek
Chléb celozrnný pšeničný 2 plátek
Citrónová kůra 1 polévková lžíce
Majoránka 0.5 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Petržel - nať 3 polévková lžíce
Sůl 0.5 kávová lžička
Tuňák ve vlastní šťávě 400 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Voda pitná 100 ml
Kukuřičné lupínky Natural 2 hrst
Strouhanka 100 g
Vaječný bílek slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupané a omyté brambory rozkrájíme na čtvrtky a uvaříme je v osolené vodě s drceným kmínem. Vaříme je 15 minut, poté je scedíme a nacháme vychladnout.
  2. Vychladlé brambory nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Bílý starší chléb rozlámeme a v misce s vlažnou vodou ho rozmočíme. Po několika minutách z chleba vodu vymačkáme a chleba přidáme k bramborům. Tuňáka ve vlasní šťávě a filetky ančoviček vyklopíme do síta a necháme okapat. Pak ančovičky pokrájíme na malé kousky a s tuňákem je dáme do mísy. Omytou petrželovou nať a očištěné stroužky česneku pokrájíme nadrobno a doložíme k bramborům. Ještě přidáme jemně nastrouhanou citrónovou kůru z chemicky neošetřeného citrónu, sušenou majoránku, žloutek, směs promícháme, podle chuti osolíme, opepříme a znovu směs důkladně promícháme. Mísu s tuňákovou směsí zakryjeme a necháme 30 minut odpočinout.
  3. Troubu si předehřejeme na 190°C. Mezitím dáme do igelitového sáčku 3 hrstě kukuřičných lupínků a válečkem je rozdrtíme na jemno. Poté je smícháme v misce se strouhankou z bílého pečiva.
  4. Tuňákovou směs nabereme plnou lžicí a v dlaních si vytvoříme kuličky o prúměru 6-7 cm. Obalíme je v rozšlehaném vaječném bílku, pak v připravené strouhance, karbanátky zploštíme, poklademe na plech vyložený pečícím papírem a dáme do rozehřáté trouby. Karbanátky smažíme v troubě nasucho 10 minut, pak je otočíme a smažíme dalších 10 minut. Měly by být zlatohnědé.
  5. Tuňákové karbanáky podáváme hned horké s listy omyté rukoly.