Karbanátky z konzervovaného tuňáka s ančovičkami
Ingredience
Rukola |
150 g |
Brambory |
250 g |
Kmín drcený |
2 špetka |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
400 ml |
Ančovičky konzervované |
8 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Chléb celozrnný pšeničný |
2 plátek |
Citrónová kůra |
1 polévková lžíce |
Majoránka |
0.5 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Petržel - nať |
3 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Tuňák ve vlastní šťávě |
400 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
100 ml |
Kukuřičné lupínky Natural |
2 hrst |
Strouhanka |
100 g |
Vaječný bílek slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupané a omyté brambory rozkrájíme na čtvrtky a uvaříme je v osolené vodě s drceným kmínem. Vaříme je 15 minut, poté je scedíme a nacháme vychladnout.
- Vychladlé brambory nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Bílý starší chléb rozlámeme a v misce s vlažnou vodou ho rozmočíme. Po několika minutách z chleba vodu vymačkáme a chleba přidáme k bramborům. Tuňáka ve vlasní šťávě a filetky ančoviček vyklopíme do síta a necháme okapat. Pak ančovičky pokrájíme na malé kousky a s tuňákem je dáme do mísy. Omytou petrželovou nať a očištěné stroužky česneku pokrájíme nadrobno a doložíme k bramborům. Ještě přidáme jemně nastrouhanou citrónovou kůru z chemicky neošetřeného citrónu, sušenou majoránku, žloutek, směs promícháme, podle chuti osolíme, opepříme a znovu směs důkladně promícháme. Mísu s tuňákovou směsí zakryjeme a necháme 30 minut odpočinout.
- Troubu si předehřejeme na 190°C. Mezitím dáme do igelitového sáčku 3 hrstě kukuřičných lupínků a válečkem je rozdrtíme na jemno. Poté je smícháme v misce se strouhankou z bílého pečiva.
- Tuňákovou směs nabereme plnou lžicí a v dlaních si vytvoříme kuličky o prúměru 6-7 cm. Obalíme je v rozšlehaném vaječném bílku, pak v připravené strouhance, karbanátky zploštíme, poklademe na plech vyložený pečícím papírem a dáme do rozehřáté trouby. Karbanátky smažíme v troubě nasucho 10 minut, pak je otočíme a smažíme dalších 10 minut. Měly by být zlatohnědé.
- Tuňákové karbanáky podáváme hned horké s listy omyté rukoly.