Pikantní masové kuličky s chilli a parmezánem

Ingredience


Česnek 4 stroužek
Chilli papričky - vločky 0.5 kávová lžička
Cibule 1 ks
Hovězí maso mleté 250 g
Majoránka 1 kávová lžička
Olej slunečnicový 3 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 3 polévková lžíce
Strouhanka 100 g
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Parmezán 40 g
Vejce slepičí 1 ks
Vepřové maso mleté 250 g
Voda pitná 2 polévková lžíce
Bazalka 2 polévková lžíce
Bobkový list 1 ks
Cukr třtinový 1 kávová lžička
Nové koření celé 3 ks
Pepř černý celý 5 ks
Rajčatové pyré 1.5 l
Sůl 0.5 kávová lžička
Voda pitná 70 ml
rýže vařená, natural, 300 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve si připravíme směs na masové kuličky: do mísy dáme mleté hovězí a libové mleté vepřové maso. Přidáme k němu utřený česnek, nadrobno pokrájenou cibuli, vejce, sůl, pepř, mletou sladkou papriku, chilli, drobně pokrájenou omytou petrželovou nať, majoránku, strouhanku, 2 lžíce vody a nastrouhaný parmezán. Směs důkladně promícháme, mísu zakryjeme a dáme ji na 20 minut do lednice. Potom si ze sekané vytvoříme v dlaních malé kuličky o průměru asi 6-7cm.
  2. V pánvi na rozehřátém oleji kuličky osmažíme z každé strany dozlatova. Smažíme je asi 5-7 minut.
  3. V kastrólu přivedeme k varu rajčatové pyré (z krabice), pyré dochutíme solí a cukrem. Do sáčku (na sypaný čaj) si vložíme celý pepř, nové koření, bobkový list a omyté bazalkové listy a sáček zavřeme, vložíme do vroucí omáčky s usmaženými kuličkami. Snížíme teplotu a pod pokličkou, za častého míchání, pomalu vaříme 50-60 minut. Pokud by nám omáčka během vaření velmi zhoustla, zředíme ji 50-70ml vody.
  4. Uvařené pikantní kuličky rozdělíme na talíře, přelijeme je omáčkou, přidáme kopeček uvařené rýže a hned servírujeme.