Pikantní masové kuličky s chilli a parmezánem
Ingredience
Česnek |
4 stroužek |
Chilli papričky - vločky |
0.5 kávová lžička |
Cibule |
1 ks |
Hovězí maso mleté |
250 g |
Majoránka |
1 kávová lžička |
Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
3 polévková lžíce |
Strouhanka |
100 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
40 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Vepřové maso mleté |
250 g |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
Bazalka |
2 polévková lžíce |
Bobkový list |
1 ks |
Cukr třtinový |
1 kávová lžička |
Nové koření celé |
3 ks |
Pepř černý celý |
5 ks |
Rajčatové pyré |
1.5 l |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
70 ml |
rýže vařená, natural, |
300 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 67 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Nejdříve si připravíme směs na masové kuličky: do mísy dáme mleté hovězí a libové mleté vepřové maso. Přidáme k němu utřený česnek, nadrobno pokrájenou cibuli, vejce, sůl, pepř, mletou sladkou papriku, chilli, drobně pokrájenou omytou petrželovou nať, majoránku, strouhanku, 2 lžíce vody a nastrouhaný parmezán. Směs důkladně promícháme, mísu zakryjeme a dáme ji na 20 minut do lednice. Potom si ze sekané vytvoříme v dlaních malé kuličky o průměru asi 6-7cm.
- V pánvi na rozehřátém oleji kuličky osmažíme z každé strany dozlatova. Smažíme je asi 5-7 minut.
- V kastrólu přivedeme k varu rajčatové pyré (z krabice), pyré dochutíme solí a cukrem. Do sáčku (na sypaný čaj) si vložíme celý pepř, nové koření, bobkový list a omyté bazalkové listy a sáček zavřeme, vložíme do vroucí omáčky s usmaženými kuličkami. Snížíme teplotu a pod pokličkou, za častého míchání, pomalu vaříme 50-60 minut. Pokud by nám omáčka během vaření velmi zhoustla, zředíme ji 50-70ml vody.
- Uvařené pikantní kuličky rozdělíme na talíře, přelijeme je omáčkou, přidáme kopeček uvařené rýže a hned servírujeme.