Dýňovo-mrkvová polévka s rukolou
Ingredience
Brambory |
200 g |
Cibule |
1 ks |
Dýně |
1.5 kg |
Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
80 g |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Rukola |
140 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vývar zeleninový |
1.3 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Omytou dýni osušíme a rozkrojíme na poloviny. Z dýně pomocí lžíce vydlabeme semínka, dýni oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Očistíme mrkev, brambory a cibuli. Všechnu zeleninu pokrájíme na kostky.
- V hrnci rozehřejeme olej, na něm krátce orestujeme cibuli, po 2 minutách přimícháme mrkev a restujeme ješě jednu minutu. Poté přilijeme horký vývar, vložíme do něj kostky dýně a brambor. Jakmile polévka přijde k varu, snížíme teplotu, přidáme sůl, pepř a vaříme pomalu 35 minut. Občas ji promícháme.
- Lístky rukoly a jemné lístky mladého kopru omyjeme. Když je zelenina měkká, po krátkém vychladnutí ji dohladka rozmixujeme. Kopr pokrájíme nadrobno a zamícháme do polévky, kterou případně ještě dochutíme solí i pepřem.
- Polévku na talířích ozdobíme lístkami rukoly a hned horkou ji podáváme. Dobrou chuť.