Polévka z čerstvé zeleniny po italsku

Ingredience


Ječné kroupy 80 g
Voda pitná 500 ml
Bazalka 3 polévková lžíce
Brambory 100 g
Celer řapíkatý 100 g
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Cuketa 200 g
Mrkev kořen 1 ks
Pepř černý mletý 2 špetka
Petržel kořen 1 ks
Sůl 1 kávová lžička
Zeleninový bujón 1 kostka
Zelí hlávkové bílé 100 g
Olej olivový extra panenský 1.5 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Několik hodin předem promyjeme kroupy a necháme je namočené ve vodě. Připravíme všechnu očištěnou a omytou zeleninu: mrkev, petržel, řapíkatý celer, čerstvé zelí, cibuli, česnek, cuketu a brambory. Cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno, všechnu kořenovou zeleninu a brambory nakrájíme na kostičky, zelí na nudličky. Pod tekoucí vodou si v sítu promyjeme lístky bazalky a necháme je odkapat.
  2. Do hrnce s vodou dáme namočené kroupy, vodu přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu je vaříme asi 25 minut doměkka. Pak je scedíme a odložíme stranou. Mezitím, než se nám kroupy uvaří, přivedeme v druhém hrnci vodu k varu, vložíme do ní kostku zeleninového bujónu, všechnu pokrájenou zeleninu, kromě cukety a česneku. Tu přidáme po 15 minutách vaření, polévku osolíme, opepříme a vaříme dalších 5 minut.
  3. Do mixéru dáme 100ml zeleninového vývaru, česnek, lístky z bazalky a směs rozmxujeme na kaši. Tu přimícháme do polévky, přidáme kroupy, povaříme 2-3 minuty a polévku dochutíme solí. Na talířích polévku pokapeme panenským olivovým olejem a hned horkou polévku podáváme.