Polévka z čerstvé zeleniny po italsku
Ingredience
Ječné kroupy |
80 g |
Voda pitná |
500 ml |
Bazalka |
3 polévková lžíce |
Brambory |
100 g |
Celer řapíkatý |
100 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Cuketa |
200 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Petržel kořen |
1 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Zeleninový bujón |
1 kostka |
Zelí hlávkové bílé |
100 g |
Olej olivový extra panenský |
1.5 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Několik hodin předem promyjeme kroupy a necháme je namočené ve vodě. Připravíme všechnu očištěnou a omytou zeleninu: mrkev, petržel, řapíkatý celer, čerstvé zelí, cibuli, česnek, cuketu a brambory. Cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno, všechnu kořenovou zeleninu a brambory nakrájíme na kostičky, zelí na nudličky. Pod tekoucí vodou si v sítu promyjeme lístky bazalky a necháme je odkapat.
- Do hrnce s vodou dáme namočené kroupy, vodu přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu je vaříme asi 25 minut doměkka. Pak je scedíme a odložíme stranou. Mezitím, než se nám kroupy uvaří, přivedeme v druhém hrnci vodu k varu, vložíme do ní kostku zeleninového bujónu, všechnu pokrájenou zeleninu, kromě cukety a česneku. Tu přidáme po 15 minutách vaření, polévku osolíme, opepříme a vaříme dalších 5 minut.
- Do mixéru dáme 100ml zeleninového vývaru, česnek, lístky z bazalky a směs rozmxujeme na kaši. Tu přimícháme do polévky, přidáme kroupy, povaříme 2-3 minuty a polévku dochutíme solí. Na talířích polévku pokapeme panenským olivovým olejem a hned horkou polévku podáváme.