Salát z olihní, krevet, kaparů a zeleniny
Ingredience
Rukola |
200 g |
Citrony |
2 ks |
Cuketa |
1 ks |
Krevety tygří - loupané |
350 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Olihně |
350 g |
Paprika červená |
1 ks |
Paprika oranžová |
1 ks |
Paprika zelená |
1 ks |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
3 l |
Citrónová šťáva |
1 kávová lžička |
Olej olivový extra panenský |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Sůl |
2 špetka |
Balsamico ocet |
1 kávová lžička |
Med akátový |
1 kávová lžička |
Kapary |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 2 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očistíme a omyjeme olihně a neloupané krevety. Olihně pokrájíme na kroužky silné 0.5 cm. Oškrabanou mrkev omyjeme a nakrájíme na plátky. Cuketu a papriky omyjeme, z paprik odstraníme žebra s jadérky a vše nakrájíme na tenké hranolky dlouhé asi 5-6cm.
- Připravíme si citrónový dresing: v misce smícháme olivový olej s citrónovou šťávou, solí a čerstvě pomletým pepřem. Dále si smícháme v druhé misce 1 lžičku balsamicového octu se 1 lžičkou medu a směs odložíme.
- V hrnci přivedeme do varu 3 litry vody se solí, vložíme do ní připravené mořské plody, na plátky pokrájený omytý chemicky neošetřený citrón a zeleninu. Vše povaříme pouze 2 minuty. Poté olihně s krevetami a zeleninou scedíme, citrón odstraníme, směs necháme okapat a pak ji dáme do větší mísy. Po chvilce do teplých mořských plodů přidáme kapary, vše přelijeme dresingem, salát dobře promícháme a necháme 1-2 minuty odpočívat.
- Na servírovací talíře poklademe omyté a okapané lístky rukoly, na ni dáme směs mořských plodů se zeleninou, vše opatrně pokapeme připraveným balsamicovým octem a hned servírujeme.