Salát z olihní, krevet, kaparů a zeleniny

Ingredience


Rukola 200 g
Citrony 2 ks
Cuketa 1 ks
Krevety tygří - loupané 350 g
Mrkev kořen 1 ks
Olihně 350 g
Paprika červená 1 ks
Paprika oranžová 1 ks
Paprika zelená 1 ks
Sůl 0.5 kávová lžička
Voda pitná 3 l
Citrónová šťáva 1 kávová lžička
Olej olivový extra panenský 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 3 špetka
Sůl 2 špetka
Balsamico ocet 1 kávová lžička
Med akátový 1 kávová lžička
Kapary 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očistíme a omyjeme olihně a neloupané krevety. Olihně pokrájíme na kroužky silné 0.5 cm. Oškrabanou mrkev omyjeme a nakrájíme na plátky. Cuketu a papriky omyjeme, z paprik odstraníme žebra s jadérky a vše nakrájíme na tenké hranolky dlouhé asi 5-6cm.
  2. Připravíme si citrónový dresing: v misce smícháme olivový olej s citrónovou šťávou, solí a čerstvě pomletým pepřem. Dále si smícháme v druhé misce 1 lžičku balsamicového octu se 1 lžičkou medu a směs odložíme.
  3. V hrnci přivedeme do varu 3 litry vody se solí, vložíme do ní připravené mořské plody, na plátky pokrájený omytý chemicky neošetřený citrón a zeleninu. Vše povaříme pouze 2 minuty. Poté olihně s krevetami a zeleninou scedíme, citrón odstraníme, směs necháme okapat a pak ji dáme do větší mísy. Po chvilce do teplých mořských plodů přidáme kapary, vše přelijeme dresingem, salát dobře promícháme a necháme 1-2 minuty odpočívat.
  4. Na servírovací talíře poklademe omyté a okapané lístky rukoly, na ni dáme směs mořských plodů se zeleninou, vše opatrně pokapeme připraveným balsamicovým octem a hned servírujeme.