Zapečený špagetový koláč

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Cibule 1 ks
Cukr třtinový 1 kávová lžička
Hovězí maso mleté 500 g
Mrkev kořen 1 ks
Olej olivový 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Pyré rajčatové 400 g
Rajčata Cherry 12 ks
Salát římský 120 g
Sůl 1 kávová lžička
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Sůl 1 polévková lžíce
Sýr Eidam cihla 30% 50 g
Vejce slepičí 4 ks
Voda pitná 4 l
Olej slunečnicový 0.5 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěnou cibuli se stroužky česneku očistíme a pokrájíme nadrobno. Oloupanou a omytou mrkev rozpůlíme a nakrájíme na tenké půlměsíčky.
  2. Salátové listy omyjeme, vodu setřepeme a odložíme do mísy. Omytá cherry rajčata rozpůlíme a též je odložíme.
  3. V hlubší velké pánvi rozehřejeme olej a cibuli s česnekem zpěníme, přimícháme mrkev a smažíme vše ještě 5 minut. Přidáme mleté hovězí (libové) maso a za stálého míchání smažíme do doby, až maso změní barvu. Maso pak osolíme, opepříme, přidáme rajčatové pyré, promícháme a podle chuti můžeme přimíchat 1 lžičku cukru. Masovou směs zakryjeme pokličkou a vaříme ji 10 minut. Maso občas promícháme.
  4. Mezitím si předehřejeme troubu na 180°C. Do velkého hrnce nalijeme vodu, přidáme do ni sůl a jakmile se začne vařit, vložíme do ní špagety a uvaříme je podle návodu al dente. Uvařené špagety scedíme a vmícháme je do směsi s mletým masem. Nakone zamícháme do špagetové směsi rošlehaná vejce, pokrájenou petrželku a sýr.
  5. Dortovou formu vytřeme olejem a vložíme do ní špagetovou směs, povrch uhladíme a formu dáme do trouby na střed. Koláč pečeme asi 20 minut do zlatohněda, měl by být křupavý. Na talíře poklademe listy salátu, které ozdobíme rajčaty. Horký upečený koláč po mírném vychladnutí pokrájíme na porce, které poklademe k salátu a hned teplé servírujeme.