Houbové rizoto se sýrem Gran Moravia
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Hlíva ústřičná |
50 g |
Hříbky čerstvé |
50 g |
Máslo čerstvé |
25 g |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Rýže Arborio |
350 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Gran Moravia |
40 g |
Tymián čerstvý |
1 ks |
Víno bílé |
100 ml |
Vývar zeleninový |
1.2 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Hřiby a hlívu ustřičnou očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší plátky. Dobře promytou rýži necháme v sítu odkapat. Očištěnou a drobně pokrájenou cibuli dáme do většího hrnce na rozehřátý olej, zpěníme ji a jakmile začne být dorůžova, přidáme plátky hub, omytou snítku tymiánu (mateřídoušky) a smažíme společně za stálého promíchávání s cibulkou 3-4 minuty. Poté přidáme rýži a znovu, za stálého promíchávání, rýži opékáme se všemi ingrediencemi. Pak přilijeme bílé víno, promícháme a vaříme jen 3 minuty, než se vypaří alkohol. Poté postupně k rýži (za občasného promíchání) budeme přilévat zeleninový vývar. Vývar přilijeme vždy, když ho rýže nasákne. Rýži dochutíme solí, čerstvě pomletým pepřem a pomalu vaříme celkem 20 minut, to by měl být vývar v rýži celkem vstřebaný. Pokud ne, během vaření můžeme dolít několik ml horké vody. Když je rýže uvařená, odstavíme hrnec z plotny, okamžitě do rýže zamícháme čerstvé máslo, protože máslo vytvoří vynikající krémovou konzistenci rizota.
- Pak přimícháme nastrouhaný sýr Gran Moravia a hned horké rizoto servírujeme.