Houbové rizoto se sýrem Gran Moravia

Ingredience


Cibule 1 ks
Hlíva ústřičná 50 g
Hříbky čerstvé 50 g
Máslo čerstvé 25 g
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Rýže Arborio 350 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Sýr Gran Moravia 40 g
Tymián čerstvý 1 ks
Víno bílé 100 ml
Vývar zeleninový 1.2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hřiby a hlívu ustřičnou očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší plátky. Dobře promytou rýži necháme v sítu odkapat. Očištěnou a drobně pokrájenou cibuli dáme do většího hrnce na rozehřátý olej, zpěníme ji a jakmile začne být dorůžova, přidáme plátky hub, omytou snítku tymiánu (mateřídoušky) a smažíme společně za stálého promíchávání s cibulkou 3-4 minuty. Poté přidáme rýži a znovu, za stálého promíchávání, rýži opékáme se všemi ingrediencemi. Pak přilijeme bílé víno, promícháme a vaříme jen 3 minuty, než se vypaří alkohol. Poté postupně k rýži (za občasného promíchání) budeme přilévat zeleninový vývar. Vývar přilijeme vždy, když ho rýže nasákne. Rýži dochutíme solí, čerstvě pomletým pepřem a pomalu vaříme celkem 20 minut, to by měl být vývar v rýži celkem vstřebaný. Pokud ne, během vaření můžeme dolít několik ml horké vody. Když je rýže uvařená, odstavíme hrnec z plotny, okamžitě do rýže zamícháme čerstvé máslo, protože máslo vytvoří vynikající krémovou konzistenci rizota.
  2. Pak přimícháme nastrouhaný sýr Gran Moravia a hned horké rizoto servírujeme.