Kuřecí prsa po italsku
Ingredience
Mozzarella |
100 g |
Pepř bílý |
3 špetka |
Sůl bylinková |
3 špetka |
Lilek |
3 ks |
Olej olivový extra panenský |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Voda pitná |
2 l |
Kuřecí prsa |
6 ks |
Mléko plnotučné |
2 polévková lžíce |
Olej olivový extra panenský |
2 polévková lžíce |
Strouhanka |
60 g |
Sýr Parmezán |
60 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Cukr třtinový |
1 kávová lžička |
Olej olivový extra panenský |
1 polévková lžíce |
Oregano sušené |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
400 g |
Sůl |
3 špetka |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Gril zapneme na vysokou teplotu. V hrnci přivedeme k varu 2 litry vody s 1.5 lžičkou soli, jakmile se vaří vložíme do něj omyté celé lilky a vaříme je 2 minuty. Poté je vyjmeme, osušíme a odkrojíme zelené stopky. Lilky potřeme olivovým olejem a vložíme na gril. Grilujeme je z každé strany po 2 minutách. Zhnědlé lilky necháme pak vychladnout. Očistíme si velkou cibuli a porájíme ji nadrobno. Kuřecí prsa omyjeme a a osušíme.
- Připravíme směs na obalení masa: do jedné mísy rozklepneme čerstvá vejce a rozšleháme je s mlékem. Do druhé mísy nastrouháme parmezán, který smícháme se a strouhankou.
- Troubu si předehřejeme na 180°C. V pánvi dobře rozehřejeme olej. Kuřecí prsa obalíme nejdříve ve vajíčkách, pak v parmezánu se strouhankou. Vložíme je do rozpáleného oleje a smažíme je po 2 minutách z každé strany dozlatova. Poté je odložíme na velký talíř.
- V zapékací míse nebo pekáči na plotně rozehřejeme olej, na něm zpěníme cibuli, pak přimícháme konzervovaná rajčata, ochutíme je solí, cukrem, oreganem a pepřem.Promícháme a na plotně pomalu vaříme 5 minut. Na rajčatovou směs poklademe usmažená kuřecí prsa. Lilek pokrájíme podélně na plátky 5mm silné. Mozzarellu nakrájíme též na plátky.
- Na kuřecí prsa poklademe plátky lilku, mezi vložíme nakrájenou mozzarellu, kterou ochutíme solí a čerstvě pomletým pepřem. Nakonec prsa posypeme zbývající nastrouhaným parmezánem smíchaný se strouhankou. Zapékací mísu (nebudeme ji zakrývat) vložíme do trouby a maso pečeme dozlatova 35 minut a ihned je pak servírujeme.