Vepřové kotletky na víně s šalvějovo-mandlovým pestem

Ingredience


Olej olivový extra panenský 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Vepřové kotlety 800 g
Česnek 1 stroužek
Mandle 25 g
Olej olivový extra panenský 1 polévková lžíce
Šalvěj čerstvá 6 polévková lžíce
Sýr ovčí tvrdý - Pecorino 50 g
Rajčata 4 ks
Salát Rosso 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mixéru vložíme omyté pokrájené šalvějové lístky, posekané oloupané mandle, očištený nakrájený stroužek česneku, olej a nastrouhaný ovčí sýr. Směs mixujeme přibližně 15-20 minut, až vznikne husté pesto. Mezitím omyjeme listy salátu, zralá rajčata, salát necháme okapat, rajčata osušíme, rozkrájíme na čtvrtky a se salátem je ozdobně poklademe na talíře.
  2. Omyjeme a osušíme tenké plátky z vepřové kotlety bez kosti. Plátky by měly být přibližně 5mm vysoké a v průměru do 9cm. Na 8 kusů rozetřeme pesto, přikryjeme je dalšími 8 plátky a spojíme je na stranách párátky. Ve větší pánvi rozehřejeme olej, na něm opečeme plátky s pestem do zlatohněda. Pečeme je z každé strany 3-4 minuty a při otáčení opečenou stranu hned ochutíme solí a čerstvě pomletým pepřem. Když jsou opečené z každé strany, přilijeme k nim bílé víno a vaříme je 4 minuty ve víně tak, že je mezitím 2-3x obrátíme.
  3. Upečené plátky poklademe na talíře s listy salátu a hned servírujeme.