Vepřové kotletky na víně s šalvějovo-mandlovým pestem
Ingredience
Olej olivový extra panenský |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vepřové kotlety |
800 g |
Česnek |
1 stroužek |
Mandle |
25 g |
Olej olivový extra panenský |
1 polévková lžíce |
Šalvěj čerstvá |
6 polévková lžíce |
Sýr ovčí tvrdý - Pecorino |
50 g |
Rajčata |
4 ks |
Salát Rosso |
200 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do mixéru vložíme omyté pokrájené šalvějové lístky, posekané oloupané mandle, očištený nakrájený stroužek česneku, olej a nastrouhaný ovčí sýr. Směs mixujeme přibližně 15-20 minut, až vznikne husté pesto. Mezitím omyjeme listy salátu, zralá rajčata, salát necháme okapat, rajčata osušíme, rozkrájíme na čtvrtky a se salátem je ozdobně poklademe na talíře.
- Omyjeme a osušíme tenké plátky z vepřové kotlety bez kosti. Plátky by měly být přibližně 5mm vysoké a v průměru do 9cm. Na 8 kusů rozetřeme pesto, přikryjeme je dalšími 8 plátky a spojíme je na stranách párátky. Ve větší pánvi rozehřejeme olej, na něm opečeme plátky s pestem do zlatohněda. Pečeme je z každé strany 3-4 minuty a při otáčení opečenou stranu hned ochutíme solí a čerstvě pomletým pepřem. Když jsou opečené z každé strany, přilijeme k nim bílé víno a vaříme je 4 minuty ve víně tak, že je mezitím 2-3x obrátíme.
- Upečené plátky poklademe na talíře s listy salátu a hned servírujeme.