Pečené pikantní hovězí maso s hříbky a liškami

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Česnek 2 stroužek
Chilli paprička 1 ks
Cibule 1 ks
Cibule perlová 6 ks
Hovězí maso zadní 400 g
Hovězí vývar základní 400 ml
Hříbky čerstvé 80 g
Lišky čerstvé 70 g
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Olej slunečnicový 2.5 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Protlak rajčatový sterilovaný 1 polévková lžíce
Rozmarýn čerstvý 1 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Šunka od kosti 50 g
Víno červené 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Špalíček výborného hovězího masa z květové špičky omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostky 3x3cm. Očištěnou cibuli a česnek pokrájíme nadrobno. Mrkev oloupeme, omyjeme a pokrájíme ji na špalíčky dlouhé 1cm. Lišky a hříbky očistíme, omyjeme, malé lišky necháme celé, ostatní houby pokrájíme na kousky velké asi 2x2cm. Malou chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a posekáme ji. Ještě očistíme malé perlové cibulky. Troubu si předehřejeme na 200°C.
  2. V hrnci, který budeme moci dát do trouby, rozehřejeme na plotně olej. Na něm osmažíme pokrájenou cibuli do zlatohněda, přidáme maso, chilli papričku, česnek a za častého míchání smažíme tak dlouho, až se šťáva z masa zredukuje. Maso posypeme hladkou moukou, stálé mícháme, až maso s moukou osmažíme a nebudou žádné hrudky. Přimícháme houby, na kostičky pokrájenou šunku, mrkev, cibulky, bobkový list a přilejeme červené víno. Vše promícháme, přivedeme k varu a dusíme pod poklicí asi 5 minut. Pak postupně, za stálého míchání přidáme lžíci rajčatového protlaku, horký hovězí vývar, omytou snítku rozmarýnu, hrnec zakryjeme poklicí a dáme ho do trouby.
  3. Takto budeme maso péct 25 minut, občas směs promícháme. Když je maso měkké a omáčka zhoustla, hrnec vytáhneme z trouby. Omáčku s masem podle chuti osolíme a posypeme čerstvě pomletým pepřem. Hotové jídlo necháme pod poklicí 10 minut odpočinout, pak ho hned servírujeme. Dobrou chuť.