Osvěžující vínové želé s lesním ovocem

Ingredience


Voda pitná 300 ml
Želatina bílá plátky 8 plátek
Borůvky 300 g
Cukr krupice 225 g
Jahody lesní 250 g
Maliny 300 g
Víno bílé 300 ml
Voda pitná 300 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve si namočíme 8 plátků želatiny do hrnečku s vodou a necháme ji 5 minut, aby nasákla.
  2. Ve větším hrnci přivedeme k varu 300ml vody, nasypeme do ní 225g krupicového cukru a za občasného promíchání necháme cukr rozpustit a uvaříme sirup - vaříme ho přibližně 5 minut. Pak hrnec se sirupem odstavíme z plotny.
  3. Namočenou želatinu necháme v sítku odkapat, poté ji rozdrobíme do horkého sirupu a mícháme tak dlouho, až se úplně dohladka rozpustí. Potom přilijeme bílé víno a želatinový sirup s vínem dáme na 20 minut chladit.
  4. Mezitím omyjeme čerstvé lesní ovoce: borůvky, maliny a jahody. Necháme je v sítu okapat, pak polovinu ovoce rozdělíme do 8 vyšších sklenic, zalijeme je "vínovým želé" do poloviny sklenic. Odložíme je na 2 hodiny do lednice a po této době postup opakujeme: druhou polovinu ovoce rozdělíme do sklenic, zalijeme je a znovu dáme vychladit na 2 hodiny. Želé s ovocem podáváme pouze vychlazené.