Osvěžující vínové želé s lesním ovocem
Ingredience
Voda pitná |
300 ml |
Želatina bílá plátky |
8 plátek |
Borůvky |
300 g |
Cukr krupice |
225 g |
Jahody lesní |
250 g |
Maliny |
300 g |
Víno bílé |
300 ml |
Voda pitná |
300 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 5 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejdříve si namočíme 8 plátků želatiny do hrnečku s vodou a necháme ji 5 minut, aby nasákla.
- Ve větším hrnci přivedeme k varu 300ml vody, nasypeme do ní 225g krupicového cukru a za občasného promíchání necháme cukr rozpustit a uvaříme sirup - vaříme ho přibližně 5 minut. Pak hrnec se sirupem odstavíme z plotny.
- Namočenou želatinu necháme v sítku odkapat, poté ji rozdrobíme do horkého sirupu a mícháme tak dlouho, až se úplně dohladka rozpustí. Potom přilijeme bílé víno a želatinový sirup s vínem dáme na 20 minut chladit.
- Mezitím omyjeme čerstvé lesní ovoce: borůvky, maliny a jahody. Necháme je v sítu okapat, pak polovinu ovoce rozdělíme do 8 vyšších sklenic, zalijeme je "vínovým želé" do poloviny sklenic. Odložíme je na 2 hodiny do lednice a po této době postup opakujeme: druhou polovinu ovoce rozdělíme do sklenic, zalijeme je a znovu dáme vychladit na 2 hodiny. Želé s ovocem podáváme pouze vychlazené.