Horký hruškový dezert s kakaovou polevou
Ingredience
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Hrušky |
3 ks |
Likér mandlový - Amaretto |
1 polévková lžíce |
Pomerančová šťáva |
2 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
50 g |
Kakao - prášek |
1 polévková lžíce |
Mandle |
25 g |
Vaječný bílek slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 32 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyté zralé hrušky osušíme, rozkrojíme a vykrojíme jadřince. Hrušky oloupeme a nakrájíme na kousky asi 1x1cm. Nakrájené hrušky dáme do většího rendlíku s nepřilnavým dnem, přidáme k nim cukr, vymačkanou šťávu z čerstvého pomeranče a při mírnější teplotě vše vaříme 12 minut. Občas hrušky promícháme. Když jsou hrušky povařené, přelijeme je mandlovým likérem, promícháme a rozdělíme je do 4 zapékacích misek (obsah misky by měl být přibližně 150ml).
- Troubu si předehřejeme na 160°C.
- Připravíme kakaovou polevu: loupané mandle posekáme nadrobno. Do mísy prosejeme moučkový cukr, který promícháme s kvalitním kakaem a posekanými mandlemi. V druhé nádobě z čerstvého bílku vyšleháme tuhý sníh, který postupně zamícháme do kakaové směsi. Takto upravený sníh pomocí lžíce navršíme na uvařené hrušky, každou formičkou zlehka potřeseme, aby se sníh s hruškami urovnal. Formičky vložíme do středu předehřáté trouby a pečeme je 20 minut. Kakaová poleva by měla být po upečení na dotek tuhá.
- Hrušky s polevou podáváme hned horké. Je to výborný dezert. Dobrou chuť.