Horký hruškový dezert s kakaovou polevou

Ingredience


Cukr krupice 1 polévková lžíce
Hrušky 3 ks
Likér mandlový - Amaretto 1 polévková lžíce
Pomerančová šťáva 2 polévková lžíce
Cukr moučkový 50 g
Kakao - prášek 1 polévková lžíce
Mandle 25 g
Vaječný bílek slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté zralé hrušky osušíme, rozkrojíme a vykrojíme jadřince. Hrušky oloupeme a nakrájíme na kousky asi 1x1cm. Nakrájené hrušky dáme do většího rendlíku s nepřilnavým dnem, přidáme k nim cukr, vymačkanou šťávu z čerstvého pomeranče a při mírnější teplotě vše vaříme 12 minut. Občas hrušky promícháme. Když jsou hrušky povařené, přelijeme je mandlovým likérem, promícháme a rozdělíme je do 4 zapékacích misek (obsah misky by měl být přibližně 150ml).
  2. Troubu si předehřejeme na 160°C.
  3. Připravíme kakaovou polevu: loupané mandle posekáme nadrobno. Do mísy prosejeme moučkový cukr, který promícháme s kvalitním kakaem a posekanými mandlemi. V druhé nádobě z čerstvého bílku vyšleháme tuhý sníh, který postupně zamícháme do kakaové směsi. Takto upravený sníh pomocí lžíce navršíme na uvařené hrušky, každou formičkou zlehka potřeseme, aby se sníh s hruškami urovnal. Formičky vložíme do středu předehřáté trouby a pečeme je 20 minut. Kakaová poleva by měla být po upečení na dotek tuhá.
  4. Hrušky s polevou podáváme hned horké. Je to výborný dezert. Dobrou chuť.