Oblíbené lasagne
Ingredience
Těstoviny Lasagne |
10 plátek |
Bazalka |
3 polévková lžíce |
Celer - nať |
3 polévková lžíce |
Cibule |
1 ks |
Cuketa |
1 ks |
Hovězí maso mleté |
400 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Olej olivový extra panenský |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Protlak rajčatový sterilovaný |
1 polévková lžíce |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
400 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Víno červené |
150 ml |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mléko odtučněné |
1 l |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g |
Muškátový oříšek |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
30 g |
Olej olivový extra panenský |
0.5 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
30 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
30 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Omytou a očištěnou zeleninu: mrkev, celerovou nať, cibuli a cuketu pokrájíme nadrobno. V hlubší velké pánvi rozehřejeme olej, na něm zpěníme cibuli, pak k ní přidáme ostatní pokrájenou zeleninu (kromě cukety), společně zeleninu s cibulí smažíme 3 minuty. Přidáme mleté hovězí maso a za častého promíchání vše smažíme dalších 5 minut. Směs ochutíme solí, čerstvě pomletým pepřem a smažíme znovu 5 minut. Poté přilijeme suché červené víno a směs povaříme 3 minuty, aby se vypařil alkohol. Přidáme konzervovaná rajčata, rajčatový protlak, cuketu a drobně posekané bazalkové lístky. Snížíme teplotu, znovu vše promícháme a pomalu budeme vařit asi jednu hodinu. Po 30 minutách směs promícháme, ochutnáme a případně dochutíme solí. Měli bychom uvařit výbornou hustou masovou směs.
- Uvaříme bešamel: ve větším rendlíku rozehřejeme máslo, do něj přimícháme hladkou mouku. Mícháme, smažíme minutu, až budeme mít světlou jíšku. Na chvilku hrnec odstavíme z plotny a do jíšky postupně přimícháme horké mléko. Rendlík postavíme znovu na plotnu, za stálého míchání směs začne houstnout, poté přimícháme nastrouhaný parmezán, muškátový oříšek, omáčku dochutíme solí, pepřem a rendlík s omáčkou odstavíme z plotny. Celkově mouku s mlékem pomalu vaříme 10 minut.
- Troubu si předehřejeme na 180°C.
- Připravíme lasagne: zapékací mísu vymažeme olejem. Celé dno potřeme čtvrtinou bešamelu. Na něj položíme 3 plátky lasagní. Na ně navršíme polovinu masové směsi, kterou potřeme druhou třetinou bešamelu. Pak zase poklademe 3 plátky lasagní, které potřeme zbylou polovinou masové směsi. Na ni položíme znovu 3 plátky lasagní, potřeme je zbytkem bešamelu, posypeme parmezánem, na něj poklademe tenké plátky másla a celý povrch posypeme čerstvě pomletým pepřem.
- Zapékací mísu vložíme do středu trouby. Pečeme 30 minut, pak mísu přendáme do vyššího patra, troubu zapneme na 200°C a pečeme dalších 15 minut. Lasagne pečeme dozlatova, budou křupavé. Zapékací mísu vytáhneme z trouby, lasagne krájíme na čtverce až po 5 minutách.
- Nakrájené porce dáme na talíře a hned servírujeme.