Oblíbené lasagne

Ingredience


Těstoviny Lasagne 10 plátek
Bazalka 3 polévková lžíce
Celer - nať 3 polévková lžíce
Cibule 1 ks
Cuketa 1 ks
Hovězí maso mleté 400 g
Mrkev kořen 1 ks
Olej olivový extra panenský 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 3 špetka
Protlak rajčatový sterilovaný 1 polévková lžíce
Rajčata loupaná (konzervovaná) 400 g
Sůl 1 kávová lžička
Víno červené 150 ml
Máslo čerstvé 100 g
Mléko odtučněné 1 l
Mouka pšeničná hladká T 650 100 g
Muškátový oříšek 0.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sůl 0.5 kávová lžička
Sýr Parmezán 30 g
Olej olivový extra panenský 0.5 polévková lžíce
Máslo čerstvé 30 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sýr Parmezán 30 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omytou a očištěnou zeleninu: mrkev, celerovou nať, cibuli a cuketu pokrájíme nadrobno. V hlubší velké pánvi rozehřejeme olej, na něm zpěníme cibuli, pak k ní přidáme ostatní pokrájenou zeleninu (kromě cukety), společně zeleninu s cibulí smažíme 3 minuty. Přidáme mleté hovězí maso a za častého promíchání vše smažíme dalších 5 minut. Směs ochutíme solí, čerstvě pomletým pepřem a smažíme znovu 5 minut. Poté přilijeme suché červené víno a směs povaříme 3 minuty, aby se vypařil alkohol. Přidáme konzervovaná rajčata, rajčatový protlak, cuketu a drobně posekané bazalkové lístky. Snížíme teplotu, znovu vše promícháme a pomalu budeme vařit asi jednu hodinu. Po 30 minutách směs promícháme, ochutnáme a případně dochutíme solí. Měli bychom uvařit výbornou hustou masovou směs.
  2. Uvaříme bešamel: ve větším rendlíku rozehřejeme máslo, do něj přimícháme hladkou mouku. Mícháme, smažíme minutu, až budeme mít světlou jíšku. Na chvilku hrnec odstavíme z plotny a do jíšky postupně přimícháme horké mléko. Rendlík postavíme znovu na plotnu, za stálého míchání směs začne houstnout, poté přimícháme nastrouhaný parmezán, muškátový oříšek, omáčku dochutíme solí, pepřem a rendlík s omáčkou odstavíme z plotny. Celkově mouku s mlékem pomalu vaříme 10 minut.
  3. Troubu si předehřejeme na 180°C.
  4. Připravíme lasagne: zapékací mísu vymažeme olejem. Celé dno potřeme čtvrtinou bešamelu. Na něj položíme 3 plátky lasagní. Na ně navršíme polovinu masové směsi, kterou potřeme druhou třetinou bešamelu. Pak zase poklademe 3 plátky lasagní, které potřeme zbylou polovinou masové směsi. Na ni položíme znovu 3 plátky lasagní, potřeme je zbytkem bešamelu, posypeme parmezánem, na něj poklademe tenké plátky másla a celý povrch posypeme čerstvě pomletým pepřem.
  5. Zapékací mísu vložíme do středu trouby. Pečeme 30 minut, pak mísu přendáme do vyššího patra, troubu zapneme na 200°C a pečeme dalších 15 minut. Lasagne pečeme dozlatova, budou křupavé. Zapékací mísu vytáhneme z trouby, lasagne krájíme na čtverce až po 5 minutách.
  6. Nakrájené porce dáme na talíře a hned servírujeme.