Štika na slanině, cibuli a víně

Ingredience


Citrónová šťáva 1 polévková lžíce
Kmín drcený 0.5 kávová lžička
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Štika obecná 1 ks
Sůl 1 kávová lžička
Cibule 2 ks
Citrony 1 ks
Máslo čerstvé 55 g
Slanina vepřová 70 g
Víno bílé 100 ml
Citrony 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěnou, vykuchanou a omytou štiku (1kg bez hlavy a ocasu) osušíme a nakrájíme na podkovy. Maso pokapeme citrónovou šťávou (1 lžíce) a odložíme do chladu na 1 hodinu odležet.
  2. Očištěné cibule pokrájíme na tenké plátky. Chemicky neošetřené citróny omyjeme a jeden citrón nakrájíme na kolečka, druhý rozkrájíme na čtvrtky, které odložíme na ozdobu. Kvalitní slaninu nakrájíme na plátky. Odleželé rybí maso osolíme, posypeme čerstvě pomletým kořením a drceným kmínem. Troubu si předehřejeme na 200°C
  3. V pekáči na plotně rozehřejeme plátky slaniny. Když pustí tuk a začne se smažit, přidáme máslo, když se rozehřeje, vložíme na omastek se slaninou podkovy ze štiky. Štiku posypeme kuličkami nového koření a přidáme bobkové listy. Obložíme ji plátky cibule a citrónu. Pekáč zakryjeme poklicí a vložíme ho do středu trouby. Pečeme 10 minut, pak rybu polijeme vínem a pod poklicí ji dopečeme dalších 10 minut. Horké porce dáme na talíře, obložíme je upečenou cibulí a plátky slaniny, polijeme výpekem, ke každé porci přiložíme čtvrku citrónu a hned servírujeme.