Štika na slanině, cibuli a víně
Ingredience
Citrónová šťáva |
1 polévková lžíce |
Kmín drcený |
0.5 kávová lžička |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Štika obecná |
1 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Cibule |
2 ks |
Citrony |
1 ks |
Máslo čerstvé |
55 g |
Slanina vepřová |
70 g |
Víno bílé |
100 ml |
Citrony |
1 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěnou, vykuchanou a omytou štiku (1kg bez hlavy a ocasu) osušíme a nakrájíme na podkovy. Maso pokapeme citrónovou šťávou (1 lžíce) a odložíme do chladu na 1 hodinu odležet.
- Očištěné cibule pokrájíme na tenké plátky. Chemicky neošetřené citróny omyjeme a jeden citrón nakrájíme na kolečka, druhý rozkrájíme na čtvrtky, které odložíme na ozdobu. Kvalitní slaninu nakrájíme na plátky. Odleželé rybí maso osolíme, posypeme čerstvě pomletým kořením a drceným kmínem. Troubu si předehřejeme na 200°C
- V pekáči na plotně rozehřejeme plátky slaniny. Když pustí tuk a začne se smažit, přidáme máslo, když se rozehřeje, vložíme na omastek se slaninou podkovy ze štiky. Štiku posypeme kuličkami nového koření a přidáme bobkové listy. Obložíme ji plátky cibule a citrónu. Pekáč zakryjeme poklicí a vložíme ho do středu trouby. Pečeme 10 minut, pak rybu polijeme vínem a pod poklicí ji dopečeme dalších 10 minut. Horké porce dáme na talíře, obložíme je upečenou cibulí a plátky slaniny, polijeme výpekem, ke každé porci přiložíme čtvrku citrónu a hned servírujeme.