Jarní kuřátko s játrovou nádivkou

Ingredience


Grilovací koření 1.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 60 g
Sůl bylinková 0.5 kávová lžička
Voda pitná 200 ml
Cibule 1 ks
Citrony 1 ks
Kuřecí játra 200 g
Máslo čerstvé 20 g
Mléko plnotučné 100 ml
Mrkev kořen 1 ks
Muškátový oříšek 2 špetka
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Pórek 1 ks
Rohlíky bílé 3 ks
Sůl 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
Kuřátko jarní 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Horkovzdušnou troubu zapneme na 185°C. Omyté a osušené jarní kuřátko osolíme z vnitřní strany.
  2. Připravíme si nádivku: do mísy pokrájíme rohlíky na malé kostičky a zalijeme je mlékem. Omyjeme svazeček petrželky a pokrájíme ji nadrobno. Omytá kuřecí játra naškrabeme nožem. Očištěnou a omytou menší mrkev pokrájíme na kostičky, očištěný malý pórek na kroužky. Z omytého chemicky neošetřeného citrónu nastrouháme kůru přímo k rohlíkům a přidáme vymačkanou lžíci citrónové šťávy. Oloupeme cibuli, drobně ji pokrájíme a v malé pánvi na másle ji zpěníme. Čerstvá vejce rozklepneme, oddělíme bílky a žloutky zvlášť. Žloutky, játra a všechnu pokrájenou zeleninu s vychladlou cibulkou dáme do mísy k rohlíkům. Směs důkladně promícháme se solí a muškátovým oříškem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zlehka ho zapracujeme do nádivky.
  3. Kuře naplníme nádivkou a uzavřeme nerezovou jehlou. Potom celé kuře posypeme grilovacím kořením, položíme do pekáče, podlijeme ho vodou a vložíme do středu trouby. Pečeme přibližně 90 minut. Po 20 minutách na kuře položíme plátky másla, během pečení kuře podléváme výpekem a 1-2x ho otočíme, aby bylo opečené ze všech stran do zlatohněda.