Jarní kuřátko s játrovou nádivkou
Ingredience
Grilovací koření |
1.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
60 g |
Sůl bylinková |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
200 ml |
Cibule |
1 ks |
Citrony |
1 ks |
Kuřecí játra |
200 g |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mléko plnotučné |
100 ml |
Mrkev kořen |
1 ks |
Muškátový oříšek |
2 špetka |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Pórek |
1 ks |
Rohlíky bílé |
3 ks |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Kuřátko jarní |
1 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Horkovzdušnou troubu zapneme na 185°C. Omyté a osušené jarní kuřátko osolíme z vnitřní strany.
- Připravíme si nádivku: do mísy pokrájíme rohlíky na malé kostičky a zalijeme je mlékem. Omyjeme svazeček petrželky a pokrájíme ji nadrobno. Omytá kuřecí játra naškrabeme nožem. Očištěnou a omytou menší mrkev pokrájíme na kostičky, očištěný malý pórek na kroužky. Z omytého chemicky neošetřeného citrónu nastrouháme kůru přímo k rohlíkům a přidáme vymačkanou lžíci citrónové šťávy. Oloupeme cibuli, drobně ji pokrájíme a v malé pánvi na másle ji zpěníme. Čerstvá vejce rozklepneme, oddělíme bílky a žloutky zvlášť. Žloutky, játra a všechnu pokrájenou zeleninu s vychladlou cibulkou dáme do mísy k rohlíkům. Směs důkladně promícháme se solí a muškátovým oříškem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zlehka ho zapracujeme do nádivky.
- Kuře naplníme nádivkou a uzavřeme nerezovou jehlou. Potom celé kuře posypeme grilovacím kořením, položíme do pekáče, podlijeme ho vodou a vložíme do středu trouby. Pečeme přibližně 90 minut. Po 20 minutách na kuře položíme plátky másla, během pečení kuře podléváme výpekem a 1-2x ho otočíme, aby bylo opečené ze všech stran do zlatohněda.