Francouzské brambory s vejci

Francouzské brambory s vejci - obrázek

Ingredience


Brambory 1.5 kg
Cibule 2 ks
Olej slunečnicový 1.5 polévková lžíce
šunková klobása 80% masa 2 ks
Uzené maso vařené 500 g
Vejce slepičí 2 ks
Hořčice plnotučná 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 2 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 200 ml
Sůl 2 špetka
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu si předehřejeme na 200°C. 2 vejce si uvaříme natvrdo (vaříme je 9 minut), pak je vychladlé oloupeme a nakrájíme na plátky. Oloupané a omyté brambory pokrájíme na plátky. Dvě očištěné cibule nakrájíme na kolečka. Uzené vařené maso nakrájíme na plátky, domácí klobásky na kolečka. V misce rozšleháme vejce se solí, pepřem hořčicí a smetanou.
  2. Menší pekáč vytřeme olejem. Na dno poklademe 1/3 brambor, které osolíme, posypeme drceným kmínem a pepřem. Na ně položíme kolečka z jedné cibule, 1/2 uzených plátků, kolečka z jedné nožičky klobásy a pokrájené jedno vejce. Pak znovu na maso položíme 2/3 plátků brambor, znovu je osolíme, posypeme kmínem a pepřem. Zakryjeme je střídavě zbylým uzeným masem, klobásou, cibulí a kolečkami z druhého vejce. Poslední vrstvu brambor zalejeme rozšlehanými vejci se smetanou. Pekáč zakryjeme a vložíme do trouby. Brambory pečeme pod poklicí 45 minut, pak poklici dáme pryč a brambory pečeme 15-20 minut do doby, až budou mít zlatou až zlatohnědou křupavou kůrku. Podáváme je horké.