Francouzské brambory s vejci
Ingredience
Brambory |
1.5 kg |
Cibule |
2 ks |
Olej slunečnicový |
1.5 polévková lžíce |
šunková klobása 80% masa |
2 ks |
Uzené maso vařené |
500 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Hořčice plnotučná |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Smetana 33% (šlehačka) |
200 ml |
Sůl |
2 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 65 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Troubu si předehřejeme na 200°C. 2 vejce si uvaříme natvrdo (vaříme je 9 minut), pak je vychladlé oloupeme a nakrájíme na plátky. Oloupané a omyté brambory pokrájíme na plátky. Dvě očištěné cibule nakrájíme na kolečka. Uzené vařené maso nakrájíme na plátky, domácí klobásky na kolečka. V misce rozšleháme vejce se solí, pepřem hořčicí a smetanou.
- Menší pekáč vytřeme olejem. Na dno poklademe 1/3 brambor, které osolíme, posypeme drceným kmínem a pepřem. Na ně položíme kolečka z jedné cibule, 1/2 uzených plátků, kolečka z jedné nožičky klobásy a pokrájené jedno vejce. Pak znovu na maso položíme 2/3 plátků brambor, znovu je osolíme, posypeme kmínem a pepřem. Zakryjeme je střídavě zbylým uzeným masem, klobásou, cibulí a kolečkami z druhého vejce. Poslední vrstvu brambor zalejeme rozšlehanými vejci se smetanou. Pekáč zakryjeme a vložíme do trouby. Brambory pečeme pod poklicí 45 minut, pak poklici dáme pryč a brambory pečeme 15-20 minut do doby, až budou mít zlatou až zlatohnědou křupavou kůrku. Podáváme je horké.