Kopřivová nádivka v kůzlečím hrudí
Ingredience
Kmín celý |
2 kávová lžička |
Kůzlečí hrudí |
1 ks |
Máslo čerstvé |
1.5 polévková lžíce |
Slanina vepřová |
200 g |
Sůl bylinková |
0.5 kávová lžička |
Česnek |
4 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Játra vepřová |
300 g |
Kopřiva |
28 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Petržel - nať |
3 polévková lžíce |
Rohlíky bílé |
8 ks |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 180 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Troubu si předehřejeme na 160°C.
- Kůzlečí hrudí omyjeme, osušíme, zevnitř hrudí potřeme rozpuštěným máslem a celé osolíme.
- Připravíme si nádivku: rohlíky pokrájíme na kostky a dáme je do mísy. Očištěnou cibuli a česnek pokrájíme nadrobno. Omyté mladé kopřivy, petrželovou nať omyjeme a drobně posekáme. Vepřová játra omyjeme a naškrabeme. Čerstvá vejce rozklepneme, pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Žloutky si v misce vymícháme s bylinkovým máslem do pěny. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. K rohlíkům nejdříve přidáme utřené žloutky a játra, promícháme, přidáme kopřivy, petrželku, cibuli, česnek, sůl, čerstvě pomletý pepř, zlehka do ní zapracujeme sníh z bílku a nádivku promícháme. Hrudí naplníme nádivkou, uzavřeme ho nerezovými jehlicemi a zvenku kůzlecí hrudí posypeme kmínem. Vložíme ho do pekáče, na hrudí položíme plátky slaniny, pekáč zakryjeme poklicí a dáme do trouby. Pečeme pomalu 3 hodiny. Během pečení přibližně každou hodinu maso polejeme výpekem a obrátíme. 10-15 minut před koncem pečení zvýšíme teplotu na 200°C a pekáč odkryjeme. Hrudí s nádivkou podáváme teplé i studené.